Smantana groasa si galbena este o crema facuta prin incălzirea laptelui de vaca care apoi se lasa pe nisip la bucatarie pentru mai multe ore. In acest timp, continutul cremei se ridica la suprafata si formeaza "cheaguri". Cand crema sa coagulat se poate comercializa.

 

Din doua parti lapte si o parte smantana groasa se realizeaza o combinatie care lasata la caldura prinde o piele groasa, care se recolteaza si reprezinta materia prima pentru crema.

 

In Uniunea Europeana crema coagulata din Cornwall este inregistrata ca denumire de origine protejata (DOP) si reprezinta un produs traditional din Marea Britanie.

 

Adevarata smantana coagulata Cornwall  contine minim 55 % grasime.

 

Crema coagulata se serveste ca parte dintr-o crema ceai (cunoscut ca un Devonshire Cream Ceai în Devon) pe (cald) cu gem de capsuni sau zmeura.

 

In Devon, crema este in mod traditional folosit in loc de unt. Desi nu exista nici o indoiala nu este clar daca crema coagulata provenea din Devon sau Cornwall.

 

Cel mai mare producator din Marea Britanie este firma Rodda cu sediul in Scorrier, Cornwall, Anglia unde sunt multe ferme si laptarii.

 

Sursa:   www.roddas.co.uk