Descrierea produsului traditional "Hreanul de Stiria" (IGP) din Austria

 

Tipul produsului:

Clasa 1.6: Legume, neprelucrate sau prelucrate

 

Denumire

"Steirischer Kren"

 

Descriere :

"Steirischer Kren" (hreanul de Stiria) este o planta din familia Brassicaceae = Cruciferae (denumirea in latina: Amoracia rusticana), echivalentul in limba germana fiind "Meerrettich". De la hreanul de cultura sunt utilizate radacinile principale, ca produs proaspat, precum si, in unele cazuri (in special in cadrul procesului de prelucrare), radacinile laterale mai subtiri.

 

Descrierea produsului "Steirischer Kren" neprelucrat:

Produsul "Steirischer Kren" are un aspect tipic, caracterizat de radacini principale netede si regulate, cu varful putin indoit, si de un numar mic de radacini subtiri. Lungimea medie a intregii radacini variaza intre 25 si 30 cm (desi se comercializeaza si taiat in bucati mai mici), iar diametrul este de aproximativ 3 cm.

Produsul "Steirischer Kren" este apreciat in special pentru gustul sau foarte picant, care este adesea pus in evidenta cu ocazia unor degustari si in diverse descrieri culinare. De asemenea, produsul este caracterizat de o dezvoltare viguroasa si de faptul ca nu tinde sa aiba un gust amar.

 

Descrierea hreanului prelucrat:

Produsul "Steirischer Kren" se prezinta fie conservat — dupa ce a fost razuit proaspat — prin intermediul unui proces natural si delicat, ceea ce il face comparabil cu hreanul proaspat razuit in ceea ce priveste aspectul si gustul, fie razuit, iar ulterior compozitia este imbogatita cu aditivi pentru a-i imbunatati consistența (calitatea de a fi cremoasa) si gradul de conservare. In ambele cazuri, produsul este ambalat In diferite tipuri de recipiente (tuburi, cutii de conserve, borcane etc.). Utilizarea In mod exclusiv a produsului "Steirischer Kren" garanteaz un gust foarte picant si intepator. In afara de radacinile principale ale hreanului, in procesul de prelucrare sunt utilizate si radacinile laterale mai subtiri.

 

Aria geografica:

Produsul "Steirischer Kren" se cultiva, in mod traditional, in sudul landului Stiria, in districtele Radkersburg, Feldbach, Leibnitz, Deutschlandsberg, Voitsberg, Graz si regiunea invecinată, Weiz, Hartberg si Fürstenfeld (linia Hartberg — Weiz — Graz — Voitsberg).

 

Dovada originii:

Asociatia legumicultorilor din Stiria (Landesverband steirischer Gemüsebauern) detine un registru al producatorilor care include o lista a cultivatorilor de hrean din Stiria. Numai producatorii enumerati in aceasta lista pot oferi produsul "Steirischer Kren" (IGP) ca si materie prima neprelucrata, sau il pot livra intreprinderilor, sub aceasta denumire, pentru comercializare si prelucrare. In acest scop, AsociaTia legumicultorilor din Stiria si intreprinderile cu rol de client au infiintat un grup de lucru intitulat Kren g.g.A. (Hrean IGP). Etichetarea clara de pe produs permite detectarea originii produsului prin intermediul contractelor de cultivare si al registrelor cadastrale din cadrul multiplelor aplicatii ale Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS). Originea produsului "Steirischer Kren" poate fi intotdeauna identificata prin intermediul registrelor detinute de producator (registre cadastrale, registre de recoltare si de vanzari).

La infiintarea sau in momentul extinderii acestei culturi, trebuie demonstrata originea butasilor de radacină (radacini laterale selectionate pentru cultivarea hreanului). Pot fi utilizati numai butasii de radacina provenind de la producatorii inregistrati de "Steirischer Kren" (IGP). Un studiu efectuat cu ajutorul examinarii cu izotopi de Austria Research Center privind distinctia dintre produsul "Steirischer Kren" si alte tipuri de hrean a avut drept rezultat o buna identificare a produsului "Steirischer Kren" comparativ cu alte esantioane de referinta de origine diferita. Pe viitor, in cazul in care vor exista indoieli, aceasta metoda va permite confirmarea sau infirmarea, intr-un mod rapid si fiabil, a originii hreanului.

 

Metoda de obtinere:

 

Tipul produsului:

Primăvara, butasii de radacina (radacinile laterale selectionate) sunt plantati in solul pregatit in mod corespunzator, in randuri cu o distanta de 70 de cm intre ele. Această activitate se desfaaoară cu ajutorul plantatoarelor care planteaza butasii de radacina ai hreanului in pozitie aproape orizontală, la 10 si 15 cm distanta (in alte tari producatoare, butasii de radacină sunt plantati, de asemenea, si in pozitie verticala).

Pentru prevenirea dezvoltarii de radacini multiple indezirabile, incepand cu luna iunie, capetele butasilor de radacina sunt descoperite si toate ramificatiile laterale ale radacinii sunt rupte pentru a favoriza doar dezvoltarea celei mai puternice ramificatii. Ulterior, radacinile sunt din nou descoperite, iar ramificatiile si radacinile laterale sunt rupte sau taiate pentru a favoriza doar dezvoltarea partii inferioare a radacinii. In anii cu multe precipitatii, aceasta activitate se repeta la interval de o luna. Astfel se intampla si in prezent, aceasta activitate presupunand o munca laborioasa desfasurata manual.

Indeplinirea acestor etape face posibil recoltarea, la sfarsitul toamnei (noiembrie) sau la inceputul primaverii (februarie/martie) a unor radacini netede si regulate, cu capete usor indoite, ceea ce confera produsului "Steirischer Kren" aspectul sau caracteristic.

Recoltarea se realizeaza utilizandu-se un dispozitiv de recoltare a radacinii (smulgator cu tamburi oscilanti contrarotativi), care dezradacinează hreanul si il depoziteaza la suprafata solului. Radacinile de hrean astfel recoltate sunt curatate si, pentru a fi comercializate in stare proaspata, sunt de obicei invelite in folie alimentara sau, ocazional, taiate in bucati. Pentru asigura aprovizionarea continuă a pietei, radacinile de hrean pot fi depozitate necuratate la o temperatura de – 2 °C.

Suprafata zonei cultivate din Stiria este in prezent de aproximativ 300 de ha. Productia anuala se ridica la aproximativ 3000-4000 de tone.

 

Prelucrarea produsului "Steirischer Kren" se realizeaza dupa cum urmeaza:

La prelucrarea hreanului se utilizeaza atat radacinile principale, cat si radacinile laterale mai subtiri, dar intotdeauna materia prima este selectionata, inspectata si culeasă manual si provenind din zona de productie indicata. Materia prima care nu se prelucreaza imediat poate fi depozitata in incaperi refrigerante la o temperatura de – 2 °C.

Curatarea, spalarea si sortarea manuala a radacinilor de hrean, in vederea eliminarii produselor de calitate inferioara, se realizeaza conform unor proceduri delicate. Hreanul, in stare proaspata, este fie razuit, iar ulterior, in compozitie se adaugă aditivi, pentru a-i spori consistenta si gradul de conservare (otet, ulei, acid citric, sulf), permitand astfel produsului "Steirischer Kren" sa isi pastreze aroma si gustul picant caracteristic, fie, odata proaspat razuit, acesta se conserva printr-un proces natural si delicat (adaugandu-se conservantul E 223), fiind comparabil timp de cateva luni cu hreanul proaspat razuit. Etapa finala o reprezinta umplerea borcanelor, a tuburilor si a bidoanelor, care au fost in prealabil sterilizate.

 

Legatura:

Istoria si reputatia produsului "Steirischer Kren":

Buna reputatie de care se bucura produsul "Steirischer Kren" este binecunoscuta de aproximativ 140 de ani. Cultivarea hreanului a debutat in landul Stiria in 1940, in districtul Radkersburg. IncepAnd cu 1967, Asociatia legumicultorilor din Stiria a organizat cultivarea pe baza de contract a acestei plante. Acest lucru a contribuit fundamental la cultivarea produsului "Steirischer Kren" si pentru export. De asemenea, timp de peste 40 de ani, cantitati semnificative din punct de vedere economic din produsul "Steirischer Kren" au fost supuse unui proces de conservare.

Agricultorii din Stiria au jucat totodata un rol important in elaborarea de metode de cultivare si recoltare in acest sector al agriculturii. De exemplu, in 1976, a fost patentata o metoda de ambalare a radacinilor de hrean. De asemenea, in Stiria a fost fabricat si un dispozitiv de recoltare special utilizat la recoltarea hreanului, iar unei intreprinderi din Stiria i-a fost chiar acordat premiul intitulat "Fast Forward Award" — cel mai important premiu in domeniul tehnologiei din Stiria — pentru metoda sa de conservare a hreanului proaspat răzuit.

Numeroase rapoarte din mass-media au confirmat atat popularitatea de care se bucura produsul "Steirischer Kren", cat si importanta economica pentru regiune a cultivarii si a prelucrarii hreanului. Hreanul neprelucrat este pretuit, in barurile traditionale aflate in regiunea din Stiria unde se cultiva produsul "Steirischer Kren", in special ca garnitura la diverse feluri de mancare.

 

Condițiile pedoclimatice:

Clima asa-zisa "iliriana" din sudul landului Stiria este caracterizata de o umiditate mare a aerului, de precipitatii relativ abundente si de temperaturi ridicate in perioada de vegetatie. Temperatura medie anuala este de 9,5 °C; cantitatea medie anuala de precipitatii este de 880 mm. Solurile de o duritate medie (argiloase si de culoare maronie) din regiunea de cultura, prezinta o buna permeabilitate, asigurand astfel conditii ideale de cultivare.

Reproducerea vegetativa (selectionarea butasilor) a interactionat, timp de decenii, cu aceste influente din sudul landului Stiria, dand nastere produsului "Steirischer Kren", cu gustul sau excelent si cu aspectul sau caracteristic — aceasta din urma permitand expertilor sa il distinga, la o simpla privire, de alte tipuri de hrean.

Consumatorii pretuiesc acest produs si il aleg in special datorita gustului sau foarte picant.

 

Hreanul prelucrat:

Utilizarea produsului "Steirischer Kren", cu proprietatile sale distincte, permite de asemenea realizarea distinctiei intre alte tipuri de produse prelucrate, gustul foarte picant fiind pastrat datorita unor procedee delicate.

 

Grup:

Denumire: | Landesverband Steirischer Gemüsebauern |

Adresa: | Hamerlinggasse 3 A-8010 Graz |

Telefon | (43-316) 80 50 16 11 |

Fax | (43-316) 80 50 16 20 |

E-mail: | Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. |

Componenta: | Producatori/prelucratori ( X )