Carne proaspata de porc din rasa locala Bisaro, Spania

Descrierea produsului traditional Carne de Bisaro Transmontano

Tipul produsului:

Clasa 1.1 — Carne proaspata (si organe comestibile)

 

Descriere:

Carne obtinuta prin abatorizarea purceilor sau din transarea carcaselor de porc din rasa Bisaro, crescuti in sistem semi-extensiv, traditional si alimentati cu produse si produse secundare agricole locale.

Carcasele animalelor abatorizate inainte de 45 de zile de viata (purceii) au o greutate de pana la 12 kg, au carnea putin marmorata, muschiul fraged si suculent, grasimea alba, neteda, consistenta, nonexudativa si o textura ferma.

Carcasele animalelor (masculi castrati sau femele) abatorizate incepand cu 8 luni de viata au greutatea mai mare de 60 kg si sunt clasificate R, O sau P.

Muschiul este rosu deschis iar grasimea este roz.

Carnea nu este foarte grasa, este marmorata, foarte suculenta si neteda, avand o textura ferma.

Cand este pregatita la gratar, carnea are un gust caracteristic care rezulta din metoda de productie si din tipul de alimentatie a animalului.

 

Aria geografica:

Datorita metodei traditionale de productie, a cunostintelor in domeniul cresterii si hranirii animalelor, datorita compozitiei solului si conditiilor pedoclimatice si zonei de productie (unde porcii s-au nascut, au fost crescuti, ingrasati, abatorizati si unde carnea este transata si ambalata), carnea de porc Transmontano se produce exclusiv in localitatile Alfandega da Fe, Bragança, Carrazeda de Anciaes, Freixo de Espada a Cinta, Macedo de Cavaleiros, Miranda do Douro, Mirandela, Mogadouro, Torre de Moncorvo, Vila Flor, Vimioso e Vinhais, din districtul Braganca si in localitatile Alijo, Boticas, Chaves, Mesao Frio, Mondim de Basto, Montalegre, Murca, Regua, Ribeira de Pena, Sabrosa, Santa Marta de Penaguiao, Valpacos, Vila Pouca de Aguiar e Vila Real, din districtul Vila Real.

Hrana animalelor este obtinuta in aceasta arie geografica, cu exceptia furajelor combinate complete care sunt utilizate numai ca hrana pentru porcii reproducatori si nu reprezinta de regula mai mult de 5 % din alimentatia anuala a acestor animale.

 

Dovada originii:

Exploatatiile agricole, abatoarele si instalatiile de transat, prelucrat si ambalat trebuie sa fie certificate si autorizate de catre grup dupa aprobarea prealabila a organismului de control si trebuie sa fie localizate in aria delimitata mai sus. Intreg procesul de productie, incepand cu exploatatiile agricole care produc materiile prime si terminand cu localurile de desfacere a produsului, este supus unui sistem riguros de control, care asigura trasabilitatea completa a produsului.

Marcajul de certificare care apare pe fiecare carcasa si bucata de carne este numerotat, astfel asigurandu-se trasabilitatea completa a produsului pana la exploatatia agricola.

Dovada originii se poate face in orice moment si pe parcursul intregului ciclu de productie prin intermediului numarului de serie, care contine in mod obligatoriu marcajul de certificare.

 

Metoda de obtinere:

Septelul este gestionat pe baza metodelor de productie ancestrale si traditionale practicate in zona, care sunt transmise din generatie in generatie. Exploatatiile trebuie sa dispuna de suficient spatiu pentru a produce hrana pentru animale sau pentru a asigura locuri unde animalele sa se poata hrani si misca in voie.

Cresterea animalelor are loc intr-un spatiu inchis numai in perioada de iarna. In octombrie si noiembrie, crescatorii duc animalele sa manance castanele coapte si cazute pe jos in padure.

Alimentatia este diversificata si depinde de recoltele anuale. Se bazeaza pe un amestec de cereale (in mod normal grau, porumb, secara si ovaz) constant in tot decursul anului, suplimentat cu dovleac, napi, cartofi, sfecla, diverse fructe, porumb dulce, varza, hrana uscata, furaje si castane.

Dupa abatorizare, carcasele trebuie sa ramana la temperatura de 7 °C (+/– 1 °C) timp de 24 de ore, dupa care se trece la racirea lor treptata pana la 2 °C. Este interzisa congelarea carcaselor pana in momentul vanzarii catre consumator.

PH-ul carnii este de 5,95 la 45 de minute dupa abatorizare si de 5,56 dupa 24 de ore. Indiferent de varsta de abatorizare, carnea se poate prezenta spre comercializare in doua forme distincte:

— Carcase sau semicarcase, marcate si identificate, avand mentiunea denumirii de origine si marca de certificare indelebile si nefalsificabile,

— Bucati intregi sau transate, conditionate cu ajutorul unui material adecvat pentru contactul cu produsul, in atmosfera normala, controlata sau sub vid, etichetate in mod corespunzator si cu marca de certificare indelebila si nefalsificabila.

Abatorizarea, transarea, taierea in piese si ambalarea nu pot fi efectuate decat in spatii autorizate, aflate in zona geografica de productie, deoarece acesti porci sunt de talie mai mare si difera de alti porci din punctul de vedere al conformatiei si prin urmare abatorul trebuie prevazut cu echipamente supradimensionate si cu mijloace pentru realizarea flambarii carcaselor si nu a simplei opariri. Tipul special al carcasei presupune ca transarea si taierea in piese sa fie efectuate de un personal specializat care prin operatiunile efectuate sa puna in evidenta caracteristicile carnii si aspectul marmorat caracteristic al acesteia, datorat insertiilor de grasime, lasand in acelasi timp o banda subtire de grasime superficiala.

Avand in vedere cantitatile produse, personalul specializat in prelucrarea acestui tip de carcase nu se gaseste decat in zona de origine.

Carnea trebuie ambalata imediat dupa operatiunile de transare si taiere in piese, pentru a evita rancezirea ei sau alt tip de alterare chimica — datorata in special continutului de grasime — sau microbiologica daca nu este imediat protejata si racita corespunzator, sau modificari ale valorii pH-ului, care este mai ridicata decat in mod obisnuit.

Cu toate acestea, pentru a garanta mentinerea caracteristicilor fizice si organoleptice, carnea de porc Transmontano face obiectul unor controale sistematice efectuate de specialisti inainte de ambalarea in vederea vanzarii catre consumatorul final, in special in ceea ce priveste prospetimea si aspectul marmorat. Bucatile care nu sunt conforme cerintelor sunt retrase din circuit.

 

Legatura:

Vechimea si importanta cresterii de porcine in aceasta zona este atestata prin prezenta unor sculpturi zoomorfe si printr-o serie de referinte la aceste animale, transcrise in registrele municipale din regiune, privind taxele percepute si produsele din carne.

Cresterea porcinelor din rasa Bisaro are o importanta vitala pentru mentinerea sistemelor traditionale de productie sau a afacerilor de familie cu mici exploatatii.

Animalele, crescute in regim extensiv, sunt foarte bine adaptate la caracteristicile rurale ale zonei, la clima aspra din aceste localitati si la alimentatia specifica.

Conformatia carcasei, cantitatea si dispersia grasimii, precum si gustul si aroma carnii se afla in legatura directa cu modul de crestere si cu alimentatia, in special cu aportul de castane.

Pe scurt: legatura produsului cu regiunea este atestata prin rasa autohtona, prin conditiile pedoclimatice existente, prin metoda de gestionare a septelului, prin alimentatia cu produse locale, al caror ansamblu confera carnii provenite de la aceste animale proprietatile organoleptice specifice.

 

Organism de control:

Denumire: Tradicao e Qualidade — Associacao Interprofissional para Produtos Agro-Alimentares de Tras-os-Montes

Adresa: Av. 25 de Abril, 273 S/L

P-5370-202 Mirandela

Telefon (351) 278 261 410

Fax (351) 278 261 410

E-mail: tradiçãAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Asociatia Tradicao e Qualidade a fost certificata ca respectand cerintele standardului 45011:2001.

 

Etichetare:

Oricare ar fi forma de prezentare si tipul de ambalare, fiecare bucata sau carcasa trebuie sa aiba urmatorul marcaj, in afara de marcajele obligatorii prin lege: „Carne de Bisaro Transmontano — Denominacao de Origem Protegida” (denumire de origine protejata) sau „Carne de Porco Transmontano — Denominacao de Origem Protegida” (denumire de origine protejata). Ambalajul carnii trebuie sa contina, printre altele, logotipul Comunitatii si propriul logo al produselor din Vihais, reprodus mai jos. Eticheta trebuie sa cuprinda si marca de certificare, care trebuie sa indice denumirea produsului si mentiune respectiva, numele organismului de control si numarul de serie al produsului.

 

Grup:

Denumire: ANCSUB — Associacao Nacional de Criadores de Suinos de Raca Bisara

Adresa: Edificio da Casa do Povo

Largo do Toural

P-5320-311 Vinhais

Telefon (351) 273 771 340

Fax (351) 273 770 048

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Componenta: Producatori/prelucratori ( X ) Alte categorii ( )


Cautare