5.10.2017. „Fenalar fra Norge” este o pulpa de miel sau de oaie din Norvegia, sarata, uscata si maturata, uneori afumata care se comercializeaza ca produs maturat sau traditional. 

Fenalar fra Norge” IGP, prezinta o savoare robusta de carne, fara caracteristici perceptibile de carne de oaie. Tipul maturat trebuie sa aiba un continut de sare de sub 7 %, iar cel traditional trebuie sa aiba un continut de sare de sub 9 %. Tipul tradițional trebuie sa prezinte un grad de uscare de minimum 30 %, iar tipul maturat trebuie sa prezinte un grad de uscare de minimum 35 %. Durata normala de uscare si de maturare este de 3-6 luni pentru tipul traditional si de 5-9 luni pentru tipul maturat. Pulpele marinate sau condimentate vor capata gustul condimentelor utilizate. Printre aromele obisnuite se numara rozmarinul, usturoiul, piperul, cimbrul, fructele bace si mierea.

Fenalar fra Norge” trebuie sa prezinte o culoare rosiatica uniforma, o consistenta frageda, si trebuie sa fie lipsita de mucegaiuri. Carnea nu trebuie sa fie uscata pe margine, iar grasimea trebuie sa aiba culoarea auriu pal. Metoda obisnuita de afumare este afumarea la rece cu aschii de lemn de fag. In unele cazuri se foloseste ienupar in loc de fag. Greutatea normala dupa uscare a pulpei intregi este de 1,4-2,1 kg pentru miel si 2,0-4,2 kg pentru oaie. In Norvegia exista o indelungata traditie de crestere extensiva a ovinelor. Acest fapt poate fi atribuit climei racoroase, precum si topografiei Norvegiei, care prezinta multe pasuni si terenuri in panta.

In 1555, Olaus Magnus scrie despre carnea de oaie ca: „De-a lungul anului, nordicii consuma carnea de oaie, ca aproape orice alta carne, in stare cruda, dupa ce a fost pusa in saramura, afumata si uscata in aer liber, iar aceasta carne se poate invechi.” Multe izvoare indirecte afirma ca produsul a fost cel mai probabil obtinut in epoca vikingilor (800-1050 d. Chr.). Un sondaj efectuat in ianuarie 2016 in randul consumatorilor a confirmat gradul ridicat de cunoastere a „Fenalar fra Norge” si faptul ca produsul are o reputatie solida si pozitiva. Consumatorii considera ca „Fenalar fra Norge” este un produs de inalta calitate, precum si ca este un produs norvegian unic si traditional. „Fenalar fra Norge” este cel mai adesea folosit in timpul sarbatorilor precum cea de la 17 mai (ziua nationala) sau Craciunul si pe timpul verii, cand este cald. Pana la sfarsitul anilor 1900, era o practica obisnuita ca fermierii norvegieni sa prepare produsul pentru uz propriu.