12.06.2017.Welsh Laverbread” se face din alge Nori fierte in apa sarata si este o delicatesa galeza unica, renumita in intreaga lume.

Ea reprezinta un gust dobandit si se consuma in mod traditional prajita, fie ca atare, fie data prin fulgi de ovaz, fiind consumata de obicei cu sunca si cu scoici si reprezinta micul dejun traditional galez. Denumirea latina a algei Nori este Porphyra umbilicalis. Este o algă mica de culoare rosie/violet, cu o latime de pana la 20 cm si o lungime de pana la 50 cm, cu forma de tal lat neregulat. Consumul de alge Nori de catre galezi a fost inregistrat pentru prima oara in 1865 de catre George Borrow in cursul calatoriilor sale prin Tara Galilor.

Din punct de vedere istoric, produsul „Welsh Laverbread” a fost foarte important ca sursa alimentara nutritiva cu valoare energetica ridicata, in special pentru minerii care lucrau din greu in vaile miniere din sudul Tarii Galilor, unde a devenit un aliment de baza pentru micul dejun, deorece doctorii le recomandau minerilor pentruca era o foarte buna sursă de fier.

Timpul de fierbere si cantitatea exacta de sare si de apa care trebuie adaugate reprezinta cunostinte de baza in Tara Galilor care au fost dezvoltate de producatorii de „Welsh Laverbread”. Denumirea „Welsh Laverbread” este sinonima cu patrimoniul cultural si gastronomic galez. „Welsh Laverbread” a obtinut medalia de argint la concursul True Taste of Wales.