9.06.2017. Cafeaua „Kopi Arabika Gayo” IGP, Indonezia, se cultiva la altitudini cuprinse intre 900 m si 1 700 m in zona muntoasa Gayo.

Kopi Arabika Gayo” desemneaza cafeaua care respectă standardele nationale, prelucrata prin „metoda de semispalare din Sumatra” tipica, cunoscuta si sub numele de metoda de „decorticare umeda”, si care prezinta urmatoarele caracteristici: gust uniform, aciditate invioratoare, cafea mai putin amara si cu o aroma intensa. In plus, cafeaua „Kopi Arabika Gayo” prezinta caracteristici aromatice si de gust de o complexitate unica, mai exact o aroma de fructe cu coaja lemnoasa, o savoare caramelizata, de ciocolata, fructata, o aciditate moderata, un gust intens si o persistenta indelungata.

In zona muntoasa Gayo se cultiva numai soiuri de cafea Arabica. Priceperea populatiei Gayo, care influenteaza calitatea cafelei, se bazeaza in principal pe practicile agricole, culegerea fructelor de cafea si manipularea dupa recolta prin intermediul procesului de semispalare si de decorticare umeda. Populatia Gayo cultiva cafeaua la umbra arborilor cum ar fi Leucaena leucocephala arborele de avocado si mandarinul. In plus, producatorii utilizeaza in mod traditional terenuri neirigate pentru plantatiile de cafea. Fermierii fertilizeaza plantele de cafea numai cu ingrasaminte organice, alcatuite in special dintr-o combinație de coji de cafea si diverse materiale locale. Producatorii de cafea Gayo, recolteaza doar fructele rosii, fiind perfect constienti de impactul culesului asupra prelucrarii dupa recoltare si asupra calitatii cafelei (aspect, gust si miros).

Kopi Arabika Gayo” are o istorie indelungata. Aceasta a pornit de la o gradina experimentala din Berendal, un sat din districtul Aceh Tengah, cand zona era o colonie a Tarilor de Jos, si s-a extins in zona montana Gayo. Ca urmare a traditiei de cultivare locale, regiunea produce o cafea de calitate. Prin urmare, „Kopi Arabika Gayo” se bucura de o buna reputatie si este cunoscuta ca fiind una dintre cafelele de specialitate originare din Indonezia.