7.04.2017. Aischgründer Karpfen” IGP, Germania, este un crap-oglinda din specia Cyprinus carpio, oferit ca mancare traditionala in numeroase restaurante din Aischgrund sau Nurnberg.

Evolutia pisciculturii in Evul Mediu in regiunea Aischgrund se poate explica prin aparitia unui numar mare de manastiri si prin straturile argiloase din Burgsandstein, care acumuleaza apa, favorizand dezvoltarea si conservarea bogatie de iazuri. Pentru calugari, ceea ce conta in primul rand era sa aiba peste la masa, in perioadele lungi de post. Iazurile sunt situate, pe partea de est a regiunii deluroase Frankenhohe si a padurii Steigerwald. Datorita climei mai calde, in Aischgrund iazurile sunt mai fertile si au un randament mai ridicat.

Exploatatiile piscicole de crapi marcheaza nu doar peisajul din aria geografica ci si viata culturala. S-au scris carti cu anecdote despre piscicultura, s-au compus cantece despre crap si s-au organizat expozitii de arta avand ca tema crapul. In Hochstadt an der Aisch se gaseste cel mai mare crap sculptat in piatra din lume, ca simbol al regiunii. In cofetarii se vand crapi de ciocolata si se comercializeaza jeleuri gumate in forma de crap sub denumirea „Aischgrunder Karpfla”. Crapul orneaza, printre altele, placi de sonerie, medalii de carnaval si tricourile personalizate ale asociatiilor.

Aischgründer Karpfen” este oferit ca mancare traditionala in numeroase restaurante, pentru care crapul reprezinta adesea o veche traditie de familie. Acestea dispun de bazine pentru a putea oferi clientilor crap proaspat. „Aischgründer Karpfen” se caracterizeaza printr-o carne alba, cu textura tare, care are un gust specific acestui tip de crap si prezinta un continut redus de grasime, de maximum 10 % in fileu.

Aischgründer Karpfen” este foarte apreciat ca aliment devenit o specialitate cunoscuta la nivel regional si national. Sezonul de crap, a carui deschidere se sarbatoreste prin numeroase festivitati, dureaza in mod traditional in Aischgrund de la 1 septembrie pana la 30 aprilie. Sondaje efectuate demonstreaza ca 79 % dintre respondentii din Aischgrund si 49 % dintre respondentii din Nurnberg prefera, dintre toate tipurile de crap, crapul „Aischgründer Karpfen”.