21.03.2017. Paska janjetina” DOP, Croatia, este o carne proaspata obtinuta prin sacrificarea mieilor de lapte tineri, masculi si femele, nascuti pe insula Pag.

Mieii sunt dintr-o rasa de oi autohtona croata care poarta acelasi nume, „Paska ovca”, crescuta doar pe insula Pag. La momentul sacrificarii, mieii tineri si cu greutate mica sacrificati pentru productia de „Paska janjetina” nu trebuie sa aiba mai mult de 45 de zile si trebuie sa fi fost tinuti cu oile la pasune si hraniti doar cu lapte de oaie pana la sacrificare.

Carcasele de miel utilizate pentru productia de „Paska janjetina” apartin categoriei de carcase cu o greutate de pana la 13 kg. Carnea este roz pal, cu fibre musculare fragede, cu vinisoare de grasime, cu putin tesut gras si conjunctiv si fara miros distinctiv de carne de oaie. Carnea se comercializeaza doar proaspata, sub forma de carcasa. Totodată, capul si rinichii, plamanii, laringele, inima si ficatul sunt parte integranta a carcasei. Este o carne deosebit de suculenta si de frageda, cu un gust placut si un miros fin.

Gratie climei mediteraneene blande, oile din Pag si mieii lor isi petrec viata in aer liber. Faptul de a tine oile si mieii in aer liber zi si noapte, in bataia vantului bora si a soarelui, pe pasuni nepoluate si in aerul de mare proaspat, influenteaza si calitatea carnii, diferentiind-o de carnea mieilor de pe continent. Datorita condițtilor agroclimatice specifice ale insulei, „Paska janjetina” are un gust distinct, specific „mediteraneean”.