Descrierea produsului "Gurken von der Insel Reichenau" (IGP) din tara Germania

 

Tipul produsului:

Clasa 1.6: fructe, legume și cereale, proaspete sau transformate

 

Denumire:Gurken von der Insel Reichenau

 

Descriere:

Castravete de tip alungit — cucumis sativus are greutate cuprinsa intre 300 si 900 g. Castravetii au o forma alungita si dreapta, sunt de culoare verde inchis si au o consistenta tare.

 

Aria geografica:

Insula Reichenau, Lacul Constanta (Bodensee), Germania

 

Dovada originii:

Toate ambalajele sunt etichetate cu numerele loturilor, ca parte a certificarii IMS in favoarea Reichenau Gemuse e.G. Acest numar permite identificarea intreprinderii producatoare. Toate intreprinderile isi au sediul pe insula Reichenau si cultiva exclusiv parcelele situate pe teritoriul acesteia.

In vederea gestionarii terenurilor se utilizeaza datele din harta hidrografica. Acest sistem de trasabilitate permite stabilirea, in mod irefutabil, a legaturii dintre produs si aria geografica.

 

Metoda de obtinere:

Castravetii din insula Reichenau se produc in mod exclusiv pe substrat organic, in conformitate cu orientarile privind cultura integrata si controlata, in vederea utilizarii marcii de calitate Baden-Wurttemberg „Gesicherte Qualitat mit Herkunftsangabe” (calitate garantata cu indicatia geografica).

Buruienile sunt combatute, in mare parte, prin mijloace de tip mecanic, cum ar fi prasitul, aburirea sau arderea.

Solul face obiectul unor analize anuale pentru a asigura o utilizare optimala a ingrasamintelor. In sere se utilizeaza insecte utile pentru a combate parazitii.

Castravetii sunt recoltati pe tot parcursul anului pe insula Reichenau. Recolta se efectueaza la primele ore ale diminetii, numai cu mana.

Indata dupa recolta, castravetii sunt ambalati in lazi si transportati catre centrele de sortare care se afla in fiecare intreprindere producatoare. Ca urmare a acestui procedeu, castravetii — recoltati la primele ore ale diminetii si sortati in localuri umbroase — nu sunt expusi aproape deloc la caldura din timpul zilei, ceea ce contribuie in mod evident la promovarea calitatii acestora.

Inainte de a fi sortati propriu-zis, castravetii sunt spalati unul cate unul. Acestia sunt sortati in functie de greutate: 300-400 g; 400-500 g; 500-600 g; 600-750 g; peste 750 g. Castravetii sortati in functie de aceste categorii de greutate corespund criteriilor de calitate 1. Castravetii care, datorita faptului ca sunt prea curbati, nu se incadreaza in categoria 1, sunt ambalati separat si considerati de calitatea 2.

Diferitele categorii de greutate sunt ambalate in cadrul intreprinderii producatoare, in cutii de carton, care au, de obicei, doua compartimente, si etichete de diferite culori. Castravetii sunt ambalati, cata vreme sunt inca umezi, in cutii de carton care sunt, de regula, inchise ermetic. Acest lucru duce la o imbunatatire suplimentara a calitatii, datorita unui oarecare efect de racire.

 

Legatura:

Legatura naturala: Insula Reichenau este destinata, in principiu, culturii de legume. Datorita situarii sale in mijlocul Lacului Constanta, insula se distinge de alte regiuni de cultura a legumelor prin conditiile sale geografice si climatice deosebite (umiditate, caldura, lumina).

Cultura protejata de pe insula Reichenau raspunde tuturor conditiilor de baza privind cultura castravetilor, si anume o temperatura ridicata, un grad inalt de umiditate a aerului si o aprovizionare regulata cu apa.

Lacul care inconjoara insula si care inmagazineaza lumina si caldura, controlul umiditatii care permite cultura in sere, precum si aprovizionarea cu apa care poate fi adaptata in totalitate necesitatilor plantelor garanteaza conditii de crestere optimale.

La acestea contribuie, de asemenea, cunostintele de specialitate ale producatorilor in materie de cultura in sera / tuneluri din plastic. Castravetii sunt cultivati in mod exclusiv pe substrat organic.

 

Reputatie: Influentele naturale si umane mentionate anterior au un impact atat de pozitiv asupra calitatii castravetilor de pe insula Reichenau, incat acestia se bucura de un renume care depaseste frontierele regiunii.

Un sondaj efectuat in anul 2000 in randul agentilor comerciali si al consumatorilor indica faptul ca acestia din urma asociaza insula Reichenau, in primul rand, cu cultura de legume (insula este, de asemenea, denumita „insula legumelor”), avand pareri pozitive asupra prospetimii, aspectului si originii produselor. Castravetii din insula Reichenau reprezinta produse ale culturii traditionale de legume, care provine de la traditia monastica prezenta pe insula.

Descriindu-si gradina in lucrarea sa din anul 840, intitulata „De cultura Hortorum” si cunoscuta sub numele de „Hortulus”, abatele Walahfried Strabo a fondat traditia gradinilor de legume de pe insula Reichenau. In timp ce primele documente care atesta cultura de castraveti pe insula Reichenau dateaza din anul 1900, aceasta se intindea deja pe 300 de ari in 1932 [a se vedea Glonkler, „Vom Weinbau zum Gemusebau” („De la cultura vitei de vie la cultura legumelor”), 1991, pp. 61 si 70].

In prezent, culturile protejate de castraveti acopera circa 32 ha.

 

Etichetare:

Gurken von der Insel Reichenau g.g.A.

 

Grup:

Denumire: Reichenau-Gemüse eG

Adresa: Marktstraße 1

D-78479 Insel Reichenau

Telefon (49-7534) 920 00

Fax (49-7534) 92 0020

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Component: Productori/transformatori ( X ) alte categorii ( )