Perele vechi pentru cidru „Pöllauer Hirschbirne”

Denumirea „Pöllauer Hirschbirne” DOP, Austria, se aplica numai perelor pentru cidru neprelucrate din soiul „Hirschbirne” (soi regional vechi), precum si perelor uscate si sucului de fructe nefermentat, obtinute din aceste fructe.

Pöllauer Hirschbirne” este un soi de para pentru cidru, care se coace foarte tarziu si care este consumata foarte rar in stare proaspata. Perele sunt recoltate in aria de productie in stare coapta si sunt supuse imediat prelucrarii prin uscare sau stoarcere, deoarece in stare coapta aceste pere sunt perisabile.

Fructele sunt de dimensiune mica pana la medie, lungime medie 50,4 mm, latime medie 53,9 mm. Coaja este galben-verzuie, iar partea expusa la soare este rosie (adeseori culoarea rosie lipsește); cand este complet coapta, coaja este galbena; coaja prezinta numeroase lenticele de dimensiuni medii, culoare maro deschis, care pe partea expusa la soare sunt adesea inconjurate de un inel rosu-tulbure. Pulpa este de culoare crem, dura, nu se topeste in gura („cremoasa”), suculenta. Fructele se coc toamna, intre ultima saptamana din septembrie si a treia saptamana din octombrie, in functie de altitudine.

Valea raului Pöllau (parc natural) este o zona traditionala principala de cultivare si prelucrare a „Pöllauer Hirschbirne”. Combinatia factorilor climatici si pedologici cu cunostintele traditionale ale cultivatorilor regionali privind alegerea locurilor de cultivare (cunostinte privind altitudinea, clima, solul), modul de cultivare, intretinerea livezilor, metoda si momentul recoltei (exclusiv pere coapte, cu stabilirea gradului de coacere pe baza proprietatilor organoleptice), tehnica de depozitare, precum si experienta privind productia si prelucrarea traditionala, este esentiala pentru calitatea „Pöllauer Hirschbirne”. Aceasta combinatie contribuie la conservarea vechiului soi regional „Hirschbirne”, renumit pentru calitatile sale.

 

 


Cautare