Branza „Liliputas”

Liliputas” este o branza produsa manual, in Lituania, cu continut ridicat de grasime (50 % in substanta uscata), cu consistenta semitare si avand forma unui cilindru cu capete rotunjite.

Inaltimea este cuprinsa între 7,5 cm si 13,0 cm, diametrul intre 7,0 cm si 8,5 cm, iar greutatea intre 0,4 kg si 0,7 kg. Branza este produsa in satul Belvederis din lapte de vaca pasteurizat standardizat care este prelucrat dupa coagulare. Masa branzei este apoi invelita intr-o panza de bumbac si presata in forme cilindrice traditionale. Branza este maturata cel putin timp de o luna sub actiunea unei microflore interne si a unei microflore de suprafata, si anume mucegaiul microscopic Penicillium pallidum Smith, care se dezvolta in mod natural in pivnitele din aria geografica delimitata.

Branza este denumita „Liliputas” datorita dimensiunii sale, iar proprietatile sale organoleptice deriva din maturarea sa in forme rotunde.

Coaja este neteda, fara strat gros dedesubt, si este acoperita de un amestec de parafina/polimer sau alt învelis compozit. Poate prezenta amprente ale panzei si ale formei. Are gust si aroma proaspata de acid lactic, caracteristice acestei branze fermentate. Gustul poate fi usor picant si sarat. Consistenta este omogena, relativ ferma, elastica, rezistenta la masticatie.

Laptele coagulat se prelucreaza mecanic pana cand granulele de coagul ating dimensiunea ceruta, apoi se amesteca. In timpul formarii granulelor de coagul se scurge o treime din zer, dupa care granulele de coagul se incalzesc. Granulele de coagul sunt apoi amestecate pana ajung la dimensiunea de 4-5 mm, nu mai sunt lipicioase si devin uscate si solide. Continutul de umiditate al branzei nu poate depasi 44 %. Branza se muleaza pornind de la stratul de coagul. Procesul dureaza intre 20 si 25 de minute, dupa care stratul de coagul se taie in bucati care se pun manual in forme cilindrice unde se comprima sub propria greutate. In timpul presarii, branza se intoarce de doua-trei ori in forme. Aceasta „auto-presare” dureaza intre 20 si 25 de minute.

Dupa auto-presare, branza se scoate din forme, se inveleste in panza umeda pentru a permite formarea unei cruste si se pune inapoi in forme, care se inchid cu ajutorul unor capace. Formele care contin branza se introduc in prese si se preseaza intre o ora si jumatate si doua ore. Dupa presare, branza se scoate din forme, panza se indeparteaza, iar eventualele cruste formate intre forma si capac se taie.

Branza se cantareste și se pune in saramura. Dupa 48 de ore, branza se scoate din saramura, se pune pe rafturi, se usuca timp de 24 de ore si se depoziteaza pe rafturi de maturare in pivnite, care sunt mentinute la o temperatura cuprinsa intre 10 si 14 grade C si o umiditate de 93 % sau 94 %, conditii propice dezvoltarii naturale a Penicillium pallidum Smith.

Branza de pe rafturi se intoarce o data la cinci zile, procedura descrisa de primii producatori de branza, pentru ca branza sa nu se sprijine pe marginile sale si sa-si pastreze forma. Dupa cateva zile, suprafata branzei se acopera cu un strat de mucegaiuri microscopice, care se spala după 15 zile. Branza se usuca si se pune din nou pe rafturi pentru continuarea maturarii. Dupa 30 de zile, cand procesul de maturare este incheiat, noul strat de mucegaiuri microscopice care acopera suprafata branzei se spala, iar branza se usuca si se acopera cu un strat de ceara.

Belvederis reprezinta leaganul istoric al produselor lactate in Lituania. In 1921 a fost fondata o scoala de agronomie in conacul din sat. Productia de produse lactate era una dintre materiile predate. Dupa cativa ani, aceasta institutie a fost reorganizata si recunoscuta ca scoală superioara a industriei laptelui si, in 1944, ca facultate tehnica a industriei laptelui. Această școală a mentinut o lunga perioada de timp traditia lituaniana de invatamant in domeniul industriei laptelui. In cursul celor 34 de ani de existenta, scoala superioara/facultatea tehnica a instruit peste 800 de specialisti in produse lactate, majoritatea acestora castigand experienta in cea mai veche unitate producatoare de branza din Lituania, fondata in 1928, care produce „Liliputas”.

Branza „Liliputas” a participat la numeroase saloane, atat in Lituania, cat si in strainatate. Aceasta a avut un succes deosebit in cadrul expozitiilor organizate la Leipzig, Poznań, Zagreb, Londra, Paris, Copenhaga, Viena si in alte parti. Incepand din 2015 este protejata din punct de vedere calitativ cu indicatie geografica IGP.

 


Cautare