Covrigul bavarez „BAYERISCHE BREZE”

BAYERISCHE BREZE” este un produs de brutarie traditional protejat IGP, de catre statul Germania, din 2014.

Covrigul bavarez este un produs de brutarie traditional cu bicarbonat de sodiu, care este cunoscut in comert si sub denumirile „Bayerische Brezn”, „Bayerische Brez’n” si „Bayerische Brezel”. Forma covrigului („Breze”) aduce aminte de bratele incrucisate in timpul rugaciunii si simbolizeaza aceasta imagine. Aceasta forma rezulta din incrucisarea unei fasii de aluat intinse in strat subtire, cu un nod dublu in partea de mijloc, cele doua capete ale fasiei fiind lipite prin apasare catre partea curbata cea mai groasă a covrigului, la o distanta de asa maniera incat se formeaza, pe cat posibil, trei gauri de dimensiuni egale. Caracteristica pentru aspectul covrigului bavarez cu bicarbonat de sodiu („Bayerische Laugenbreze”) este culoarea brun-aramie a cojii, cu un luciu intens, care se afla intr-un contrast clar cu fisurile naturale care se produc in partea curbata a covrigului in timpul coacerii. Ceea ce determina savoarea produsului este gustul de bicarbonat de sodiu in combinatie cu faptul ca acest covrig este crocant si se sfarama cu usurinta, precum si consistenta moale, precum vata, a miezului covrigului atunci cand este mestecat. Exista diferite tipuri si dimensiuni de „Bayerische Breze”, iar de obicei acest covrig este presarat cu sare grunjoasa. In mod alternativ, pot fi utilizate insa si semințe de mac, susan, dovleac sau floarea-soarelui, precum si branza.

Coaja covrigului „Bayerische Breze” este subtire, de culoare castanie si se coace pana cand obtine un aspect lucios. In schimb, aluatul este suculent, fraged si deschis la culoare. Aluatul preparat din materiile este framantat puternic, dupa care se imparte in bucati si se intinde intr-o fasie care este subtire inspre capete. Prin infasurare se obtine un covrig cu ajutorul unei tehnici speciale de rotatie manuala. Apoi, inainte de a fi puse in solutia de bicarbonat de sodiu, bucatile de aluat formate fie pot trece direct in etapa urmatoare a fabricarii (intarirea), fie sunt racite (fermentare intarziata). Saramurarea este realizată cu o solutie de bicarbonat de sodiu, a carei pondere de hidroxid de sodiu este diluata la mai putin de 4 %. Apoi, covrigii sunt presarati cu sare pentru covrigi si copti, dupa care trebuie sa se raceasca bine si sa fie pastrati la loc uscat, deoarece in caz contrar coaja subtire si sarata absoarbe cu mare usurinta apa. 

Bayerische Breze” a fost inclus in baza de date a specialitatilor bavareze traditionale a Ministerului bavarez al Alimentelor, Agriculturii si Silviculturii (Bayerisches Staatsministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten), ceea ce confirma, de asemenea, faptul ca acest produs este considerat a fi o specialitate regionala traditionala in Freistaat Bayern. In plus, „Bayerische Breze” este descris ca fiind o specialitate tipica bavareza in numeroase surse. Fabricarea pentru prima oara a variantei bavareze a covrigului cu bicarbonat de sodiu se datoreaza unei confuzii intamplatoare. Brutarul Anton Nepomuk Pfannenbrenner lucra in secolul al XIX-lea in cafeneaua regala din München a lui Johan Eilles, care era furnizor al curtii. Intr-o zi din anul 1839, el a comis in brutarie o eroare cu consecinte semnificative. Desi in mod obisnuit glazura covrigii cu apa cu zahar, in ziua aceea a utilizat din greseala solutia de bicarbonat de sodiu, care servea de fapt curatarii formelor de coacere. Rezultatul a fost atat de convingator, incat in aceeasi dimineata Wilhelm Eugen von Ursingen, trimisul regelui din Württemberg, a putut degusta un covrig cu bicarbonat de sodiu. De atunci, ziua de 11 februarie 1839 este considerata ca fiind prima zi in care a fost documentata vanzarea unui covrig cu bicarbonat de sodiu. 

Bayerische Laugenbreze” este produsul bavarez de brutarie cu bicarbonat de sodiu cel mai caracteristic si este fabricat de aproape toate brutariile din Bavaria. El face parte integranta din traditia culinara bavareza si completeaza totodata in mod indispensabil gama alimentelor traditionale bavareze precum „Münchener Weißwurst” (crenvursti albi de München) si „Bayerische Leberkäse” (rulada de ficat bavareza). „Bayerische Breze” se bucura de o mare apreciere in randul consumatorilor si de o reputatie exceptionala la nivel mondial. De asemenea, acest produs a devenit cunoscut in intreaga lume datorita festivalului berii care are loc la München („Münchener Oktoberfest”).

 


Cautare