West Country Beef” este denumirea IGP aplicata carnii de bovine din regiunea West Country din Regatul Unit.

Bovinele sunt sacrificate in conformitate cu standardul Meat South West (MSW) sau cu standarde echivalente, in abatoare autorizate din regiunea West Country sau din afara ariei geografice. Toate animalele sunt crescute in conformitate cu inalte standarde recunoscute in domeniul creșterii și bunastarii animalelor, fapt ce furnizeaza garantii asupra sigurantei produsului.

Alimentatia specifica bazata pe iarba imbunatateste compozitia chimica a muschiului de vită, precum si calitatile organoleptice ale carnii in comparație cu bovinele hranite cu furaje concentrate. Datorita acestui fapt, carnea capata un gust mai consistent, oferind o excelenta experienta alimentara. Textura marmorata in mod natural a carnii, datorata prezentei tesuturilor grase intramusculare adauga aroma si suculenta. Culoarea grasimii variaza de la alb la galben, insa alimentatia specifica ii confera in general o culoare crem. Culoarea carnii variaza de la roz la rosu-inchis, dupa maturare carnea avand culoarea rosu mai inchis.

Finisarea bovinelor dureaza minimum 60 de zile. La majoritatea efectivelor finisarea este initiata chiar de catre animale, in mod natural, existand diferente in ceea ce priveste varsta sau greutatea, ca urmare a diferentelor intre rase (este ideala o greutate de finisare intre 200 si 500 kg in carcasa).

Asociatia Meat South West estimeaza contributia totala a sectorului carnii rosii la economia regiunii West Country la 3 miliarde de lire sterline pe an si 28 000 de locuri de munca. Continuarea productiei de animale este esentiala pentru protejarea mediului si patrimoniului regiunii. Tocmai acest mediu special al regiunii se afla la baza caracteristicilor care se acumuleaza inerent in cadrul produsului „West Country Beef”, ca urmare a cresterii in regiune a animalelor din care se realizeaza produsul.

Din punct de vedere istoric, rasele de bovine cele mai comune din regiune au fost South Devon si Ruby Red. Cu toate acestea, multe dintre rasele indigene si continentale se integreaza, de asemenea, foarte bine in peisajul regiunii si asigura rezultate bune datorita pasunilor din regiune. Prin urmare, West Country Beef poate fi produs din orice rasa de bovine. Diversitatea peisajelor permite existenta unei industrii stratificate a cresterii animalelor in cadrul limitelor regiunii. Zonele montane Exmoor, Dartmoor si Bodmin Moor asigura locurile de crestere si de pasunat pe timp de vara pentru efectivele traditionale de bovine, iar pasunile din regiunile de ses si de coasta, unde iarba creste in cea mai mare parte a anului, constituie zone ideale pentru etapa de finisare.