Tartele „Lierse vlaaikes” din Belgia, sunt inregistrate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca produs IGP.
Tartele „Lierse vlaaikes” sunt mici, rotunde cu o inaltime de aproximativ 3 cm, un diametru de 5-6 cm si o greutate de aproximativ 45 de grame. Tarta este formata dintr-o foaie si o umplutura. Foaia subtire, de 3-4 mm, destul de inalta, are la baza un aluat fraged neindulcit. Foaia este umpluta cu o pasta indulcita si condimentata, inchisa la culoare. Foaia este umpluta pana la margine, iar in timpul coacerii umplutura ia o forma usor convexa, textura sa ramane cremoasa si culoarea devine maro foarte închis. Gustul sau este dominat de condimente si de siropul de zahar candel. Textura foii este crocanta; umplutura este cremoasa; culoarea foii este pala; umplutura are culoare maro-inchis; gustul foii este uscata si neindulcita iar a umpluturii este dulce de zahar candel si de condimente (scortisoara, cuisoare, nucsoara si coriandru). Foaia este preparata din faina de grau neutra (calitate 11,5/680), apa si unt. Umplutura este compusa din pesmet grosier, sirop de zahar candel deschis la culoare, lapte integral si faina de grau neutra (calitate 11,5/680). Aceasta umplutura este condimentata folosindu-se un amestec de patru condimente in proportie egala: scortisoara, cuisoare, nucsoara si coriandru.
Aria geografica este formata din orasul Lier, inclusiv localitatea Koningshooikt din provincia Antwerpen. „Vlaaien” si variantele lor fac parte din patrimoniul de patiserie flamand. Acestea sunt, in general, tarte simple preparate atat de publicul larg, cat si de specialisti si au fost imortalizate pana si in operele unor maestrii flamanzi, precum Breughel. Patiserii din Lier au pastrat pana in zilele noastre traditia tartei „Liers vlaaike”. Reteta si metodele de productie aferente sunt atat de legate de Lier, incat produsul nu a fost niciodata preparat in afara acestui oras. Indicatia geografica protejata „Liers vlaaike” are la baza reputatia de care se bucura acest produs, fabricat de mai mult de 300 de ani in orasul Lier. Conform traditiei, originea „Liers vlaaike” se situeaza in anul 1722. Lodewijk Jozef van Kessel, canonicul catedralei Sfantul Bavo din Gent, mentioneaza urmatoarea reteta in memoriile sale: „Luati o litra de lapte crud, trei biscuiti, trei cuisoare zdrobite. Fierbeti totul si adaugati sirop pentru a indulci. Varsati amestecul intr-o foaie de tarta si coaceti totul.” Reteta umpluturii nu s-a schimbat aproape deloc, exceptand faptul ca biscuitii au fost inlocuiti cu pesmet si ca nu se mai utilizeaza doar cuisoare, ci un amestec de condimente. Tarta „Liers vlaaike” este produsa pe tot parcursul anului, fiind un desert pe care locuitorii din Lier il ofera cu placere atunci cand sunt invitati in afara orasului lor. Ea face parte din meniul festivitatilor municipale si al celor organizate la primarie, indiferent de amploarea acestora. Cu ocazia vizitei efectuate la Lier în anul 2000, cuplul princiar Filip si Mathilde de Brabant a gustat delicioasele tarte „Liers vlaaike”. In cadrul festivitatilor locale, cum ar fi evenimentul organizat in cinstea locuitorilor din Lier care au implinit varsta de 75 de ani, primaria le ofera tuturor participantilor cafea si „Liers vlaaike”. De asemenea, in multe restaurante locale se obisnuieste sa se serveasca la desert o tarta „Liers vlaaike”, impreuna cu cafeaua.