Ciocolata calda mexicana este o bautura de ciocolata picanta facuta din ciocolata, vanilie, scortisoara, ardei iute, anason, si alte mirodenii
In alte parti ale lumii, ciocolata calda mexicana este de fapt un amestec de ciocolata amara solida topita, lapte si apa. Cand exploratorii europeni, au ajuns in Mexic au avut ocazia sa consume ciocolata calda azteca. Aducand boabele de cacao in Europa, cofetarii au adaugat in reteta de ciocolata fierbinte si alte mirodenii precum zaharul si smantana.
Denumirea stiintifica a plantei de cacao este Theobroma cacao. Theobroma inseamna "hrana zeilor", amintind de locul sacru al aztecilor si in acelasi timp de aroma delicioasa al bauturii calde, care i-a captivat pe europeni. Ciocolata calda mexicana traditionala, care a fost bauta de azteci, se face prin macinarea boabelor de cacao si amestecul cu scortisoara, anason, ardei iute, si pastai de vanilie. In unele regiuni din Mexic se mai adauga nucsoara. Amestectul pe timpul fierberii este spumat cu o unealta din lemn numita Molinillo. Rezultatul este o bautura amara, destul de groasa si de concentrata. O alta varianta de ciocolata calda mexicana, este Champurrada, care se indulceste cu zahar brun nerafinat.
Ciocolata mexicana Oaxaca, este o bautură rece iar ciocolata Tejate, facuta din ciocolata neagra, flori de cacao, si porumb gros, se serveste cu gheata. Pentru persoanele necunoscatoare, amestecul dintre ciocolata si ardeiul iute, la realizarea traditionalei ciocolate calde mexicane, ar putea parea lipsit de gust. Cu toate acestea, ardeiul iute, ciocolata amara si zaharul dulce interactioneaza impreuna pentru a crea o textura interesanta si a oferii experienta unui gust deosebit. Ardeiul iute si ciocolata, apar ca ingrediente in foarte multe retete de mancaruri traditionale mexicane. Pentru a ne bucura de o ciocolata calda mexicana, avem nevoie de urmatoarele: 3 lingurite ciocolata calda instant, 1 lingura de sirop de ciocolata, 1/2 lingura de scortisoara, 1 praf de pudra de chili, 1/4 pahar cu lapte, 3/4 pahar cu apa fierbinte. Intr-o cana de dimensiuni mari, se amesteca ciocolata instant, siropul de ciocolata, scortisoara, pudra de chili si se adauga peste lapte si apa. Apoi se fierbe totul, mestecand bine.