08.12.2017. Balabustele cu usturoi sunt un preparat de panificatie, ce se intalneste pe tot teritoriul Republicii Moldova, mai ales la nord, avand denumiri diferite. In zona de nord li se spun balabuste cu usturoi, in centru – pampuste, desi tehnologia pregatirii lor este la fel.

Balabustele cu usturoi au venit in Moldova din bucataria ucraineana, unde se pregatesc foarte des. Se coc balabustele cu usturoi, mai ales in post, la sarbatoarea Sfantului Andrei. Balabustele cu usturoi se pregatesc in special de gospodinele din localitatile cu etnii, preponderent, ucrainene, situate in partea de nord-est a republicii, care se marginesc cu Ucraina. Ingrediente: Faina de grau, apa, sare, ulei, drojdie.

Mod de preparare: Faina de grau se cerne, drojdia de amesteca separat cu o lingura de zahar si putina apa si se lasa sa creasca. Se amesteca faina si drojdia cu putina apa, se lasa sa creasca, apoi se framanta si iarasi se lasa sa creasca. Dupa ce aluatul s-a odihnit indeajuns, se taie bucati din care se face o suvita cu grosimea de trei degete, care se taie pana la jumatate in bucatele, dupa care se incolaceste ca invartita, taieturile fiind vizibile. Se aseaza intr-o tava, unsa preventiv cu ulei, se lasa sa creasca putin si se da la copt. Cat se coc balabustele, usturoiul se curata, se sareaza, se piseaza, se adauga apa si putin ulei de floarea-soarelui. Cand balabustele sunt coapte, se scot din tava si bucatile se inmoaie in mujdei. Balabustele se caracterizeaza printr-un gust specific de paine calda si usturoi.