Produs IGP din Cehia

 

Tipul produsului:

Clasa 2.4: Produse de brutarie, patiserie, cofetarie si biscuiti — gofre.

 

Descriere:

Gofrele sunt formate din doua discuri fine, intre care se afla un strat de umplutura. In functie de umplutura, gofrele pot fi cu alune sau cu cacao. Au o forma rotunda si regulata, marginea este usor faramitata si scot un sunet special la rupere; au circumferinta ornata cu o forma in relief specifica, si anume o coroana de frunze stilizate.

Motivul reliefului central variaza in functie de producator.

Gofrele sunt de culoare crem sau maro deschis, in functie de tipul de aluat utilizat. Sunt crocante, bine coapte, umplutura este de consistenta granulata, iar gustul poate fi mai mult sau mai putin dulce, in functie de ingredientele folosite.

Gofrele sunt comercializate ambalate intr-o folie de aluminiu, in cutii de carton sau eventual in folii de celofan, in pachete de 175 g.

Materiile prime care intra in compozitia produsului sunt: faina de grau, zahar, grasime hidrogenata, alune descojite, nuci macinate, germeni de grau, grasime lactata, grasimi vegetale, cacao, lapte praf, praf de galbenus, amidon de grau, sare, emulsifiant — lecitina, aroma de lamaie, scortisoara, aroma de alune, etilvanilina, aroma de migdale.

Produsul se pastreaza la o temperatura de maximum 25 grade C timp de 180 de zile.

 

Aria geografica:

Teritoriul localitatii Marianske Lazne (Marienbad) si al localitatii Velka Hleďsebe, care face parte din circumscriptia administrativa numita Marianske Lazna.

 

Dovada originii:

Controlul respectarii caietului de sarcini (sfera, frecventa si inregistrare) este definit si asigurat prin urmatoarele mijloace si intermediari: sistem aprobat HACCP, organism de certificare acreditat BVQI (s.r.o. Praha 6, Vítezne namesti 2, Ceska Republika), sistem de gestionare a calitatii in conformitate cu standardele CSN EN ISO 9001:2001 si CSN EN ISO 1400:2005 si cu legea nr. 316/2004 privind trasabilitatea in toate etapele procesului de productie si distributie; serviciul competent al inspectoratului ceh pentru produsele agroalimentare (biroul din Plzen) efectueaza, de asemenea, un control la fata locului.

Fiecare producator pastreaza un registru al furnizorilor de materii prime, precum si un registru al cumparatorilor produsului finit. In conformitate cu legea, pe fiecare produs sunt mentionate datele de contact ale producatorului, in special adresa acestuia.

 

Metoda de obtinere:

Prepararea gofrelor incepe cu prepararea aluatului de gofre din materiile prime enumerate anterior. Dupa ce este bine amestecat, aluatul se pune in masina rotativa speciala destinata coacerii gofrelor; discurile coapte sunt retrase manual si se pun in tăvi. Acestea sunt transportate in camera de umidificare, unde nivelul umiditatii este de 90 % si unde discurile sunt lasate in jur de cinci zile. Discul inferior se presara cu un amestec de zahar, grasime, alune sau alte ingrediente, dupa caz, si se acopera cu cel de-al doilea disc; cele doua discuri se coc impreuna. Dupa ce au fost cantarite pentru a se verifica greutatea ceruta, gofrele se impacheteaza intr-o folie de aluminiu, se pun in cutii de carton si se ambaleaza cu ajutorul unei masini de ambalare. Dupa ce a fost imprimata data expirarii, cutiile sunt puse in alte cutii mari de carton si sunt transportate in depozit. Deoarece gofrele sunt fragile si sensibile la umezeala, este necesar ca ambalarea sa se faca la locul de productie, astfel incat calitatea lor sa poata fi pastrata si monitorizarea produsului sa se faca mai usor.

 

Legatura:

Gofrele din statiunea termala Marianske Lazne sunt mentionate pentru prima data in secolul al XVIII-lea. O data cu dezvoltarea tratamentelor termale, prepararea gofrelor destinate initial mai degraba consumului familial s-a transformat in productie de masa in scopuri comerciale. Karl Reitenberger a devenit pionierul productiei industriale de gofre, lansandu-se in acest domeniu in 1856.

Aproape un secol mai tarziu, Josef Homolka a extins gama de produse, dupa ce a adus din Viena un utilaj perfectionat si o reteta proprie de gofre cu ciocolata. Consumatorii asociaza in continuare gofrele cu regiunea statiunilor termale din Boemia de Vest, Marianske Lazne fiind unul dintre cele mai importante centre ale acestei regiuni. Compozitia si modul de preparare a produsului s-au transmis din generatie in generatie in ateliere locale de patiserie. In 1995, gama de produse a fost extinsa de societatea KLS Klimentov s.r.o.

In arhivele orasului si in ziarele locale, precum si la societatea Opavia-LU a.s. sunt pastrate documente istorice. Pe internet pot fi gasite numeroase referinte istorice si actuale la gofre si la reputatia acestora, exemple in acest sens fiind site-ul Hamelika dedicat istoriei localitatii Marianske Lazne, site-ul societatii Opavia-LU a.s., site-ul orasului Marianske Lazne etc., dar si articole de ziar (Marianskolazenske Listy nr. 6/1994, Chebsky denik din 13.5.2006, Chebsko din 21.12.2005). Muzeul orasului pastreaza, de asemenea, documente si obiecte legate de istoria productiei de gofre in zona respectiva.

Denumirea „Marianskolazenske oplatky” a fost inscrisa in 1967 in registrul international creat in temeiul Acordului de la Lisabona, iar inscrierea in registrul denumirilor de origine din Republica Ceha dateaza din 1 februarie 1974. Denumirea „Marianskolazenske oplatky” este, de asemenea, protejata in cadrul acordurilor bilaterale incheiate cu Elvetia, Austria si Portugalia.

 

Etichetare:

Denumirea „Marianskolazenske oplatky” trebuie sa figureze in mod clar pe partea anterioara a ambalajului.

 

Grup:

  • Denumire: KLS KLIMENTOV, s.r.o.
  • Adresa: Klimentov 133
  • CZ-354 71 Velká Hleďsebe
  • Telefon (420) 354 62 58 81-2
  • Fax (420) 354 62 27 15
  • E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.