Orezul portughez - "DAS LEZIRIAS RIBATEJANAS"



Orez - produs (IGP) din Portugalia.

Tipul de produs

Clasa 1.6 — Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

 

Descrierea produsului:

Orezul: cariopsa decojita de Oryza sativa L., subspecie Japonica, ce provine din varietatea Ariete (a doua generatie), uscata, decorticata, inalbita si lustruita in mod corespunzator.

Caracteristici fizice:

Umiditate (%) 13

Lungime (mm) 6,4

Latime (mm) 2,5

Raport lungime/latime 2,5

Continut total de cenusa (%) 0,45

Culoarea invelisului Maro galbui

Culoare dupa inalbire Translucid

Caracteristici chimice

Grasimi (%) 0,9-1,3

Proteine (%) 5,2-6,8

Carbohidrati (%) 77,1-82,3

Valoare energetica (Kcal/100 g) 346,5-350,1

Aroma si savoare: atunci cand este fiert simplu, doar in apa, orezul are o aroma proaspata si prezinta o savoare catifelata, dulce si moale. Amestecat cu alte alimente, ia usor gustul condimentelor adaugate si prezinta o textura cremoasa si delicata care persista in gura.

Vitrozitate: aspect translucid si cristalin.

Caracteristici de fierbere (valori medii)

Timp de fierbere 9-10,5 minute

Absorbtia apei 219-235 %

 

 

Materii prime (numai pentru produsele transformate)

Singurul orez eligibil este cel din varietatea mentionata anterior cu provenienta din zona geografica delimitata, aceasta fiind sigura garantie ca boabele prezintă un continut scazut in amiloza si amilopectina (33,5 %/66,5 %), particularitate care ii confera orezului o mare capacitate de absorbtie a apei de fierbere si de impregnare a aromelor, precum si un randament industrial minim de 70 %. Obtinerea acestor caracteristici nu este posibila decat in conditiile geomorfologice ale „Leztrias Ribatejanas” (tipul solului, calitatea apelor de irigare, numarul orelor de expunere la soare, amplitudine termica slabă, etc.).

 

 

Etape specifice ale productiei care trebuie respectate in zona geografica limitata

Intregul circuit de productie trebuie sa se desfasoare in zona geografica delimitata, inclusiv obtinerea de seminte de a doua generatie, pentru a garanta o adaptare a completa la conditiile geomorfologice specifice ale acestei zone geografice.

Evident, date fiind caracteristicile culturii, intregul ciclu biologic, pana la recolta, se desfasoara in acelasi loc in care se afla semintele. Recolta se realizeaza după reguli proprii care privesc, in special, data, stadiul fenologic si continutul in umiditate al boabelor, dar si tipul de masini utilizate pentru recolta, transport, depozitare, uscare, decorticare, inalbire si lustruire. Scopul acestor reguli este sa se asigure normele de igiena si de siguranta ale produsului, sa se impiedice orice contaminare a recoltelor si a echipamentelor de catre agenti biologici, chimici, microbiologici, introducerea orezului de alta provenienta, precum si trasabilitatea completa a orezului carolino” in raport cu regiunea de origine, uneori chiar, in numeroase cazuri, cu agricultorul.

Zona geografica specifica de transformare si ambalare coincide cu zona de productie, ceea ce se justifica prin toate elementele expuse mai sus si prin faptul ca, astfel, este posibil sa se reduca la minim timpul necesar pentru transportarea orezului pana in zonele de uscare a acestuia pentru a evita orice degradare a calitatii.

 

Norme specifice privind felierea, raderea, ambalarea etc.

Tot pentru aceleasi motive de igiena si siguranta, pentru a evita orice contaminare si includere de orez provenind din alte zone, pentru a impiedica orice pierdere a calitatii, pentru a asigura trasabilitatea produsului si, mai mult, pentru a permite controlarea intregii filiere de productie, ambalarea nu se poate efectua decat in regiunea de origine, prin folosirea unor materiale specific aprobate sau omoloage in acest scop.

 

Norme specifice privind etichetarea

Indicatiile urmatoare sunt obligatorii: Arroz Carolino das Lezirias Ribatejanas — Indicacao Geografica Protegida; marcajul de certificare; logotipul comunitar care desemneaza IGP; logotipul orezului „Arroz Carolino das Lezirias Ribatejanas”.

Denumirea sau forma sociala si adresa producatorului trebuie sa fie obligatoriu indicate, chiar daca alte entitati se ocupa de comercializare.

Denumirea comerciala — Arroz Carolino das Lezirias Ribatejanas — IGP — poate fi urmata de alte indicatii sau mentiuni (marca inregistrata a distribuitorilor sau altele), dupa ce s-a primit avizul favorabil al grupului.

 

Delimitarea exacta a zonei geografice

Freguesias” din Azambuja, Alcoentre, Aveiras de Baixo, Aveiras de Cima, Macussa, Manique do Intendente, Vale do Paraiso, Vila Nova da Rainha e Vila Nova de Sao Pedro, („concelho” din Azambuja);

Barrosa, Benavente, Samora Correia e Santo Estevao, („concelho” din Benavente);

Foros de Salvaterra, Gloria do Ribatejo, Granho, Marinhais, Muge e Salvaterra de Magos, („concelho” din Salvaterra de Magos);

Alhandra, Alverca do Ribatejo, Cachoeiras, Castanheira do Ribatejo, Calhandriz, Forte da Casa, Povoa de Santa Iria, Sao Joao dos Montes, Sobralinho, Vialonga, Vila Franca de Xira, („concelho” din Vila Franca de Xira);

Azervadinha, Coruche, Couco, Erra, Foros da Branca, Lamarosa, Sao Torcato e

Santana do Mato, („concelho” din Coruche).

 

 

Legatura cu zona geografica

Specificitatea zonei geografice

Datorita situarii in estuarul Tage, zona geografica delimitata prezinta specificitati care tin, in special, de sol (pedogeneza diferentiata), de calitatea apelor, de numarul orelor de expunere la soare si de amplitudinea scazuta a temperaturilor. Este o zona complet plana [campii si campii inundabile („lezirias”)], situată la o altitudine destul de modesta (mai mica de 100 m). Solurile sunt, in totalitate, de tip coluviu-aluvionar, de culoare bruna, compozitie argiloasa si luto-argiloasa si provin din sedimentarea pe un substrat nisipos a unor particule fertile depuse de inundatii si mareele puternice. Aceste caracteristici, asociate unui pH cuprins intre 5,5 si 6,5, dar susceptibil sa varieze intre 4,5 si 8,7, precum si salinitatii apelor (regiunea fiind, inca, sub influenta mareelor) reprezinta un obstacol pentru culturi altele decat cea a orezului, aproape peste tot in zona.

Cultura orezului in zonele vizate reprezinta o activitate durabila; ea permite conservarea ecosistemului, precum si a florei si a faunei legate de cultura insasi, si, de asemenea, permite evitarea aparitiei problemelor agricole de tipul salinizarii solului. Mai mult, aceasta cultura practicata de peste doua secole a permis dezvoltarea in regiune a unor cunostinte foarte bogate si specifice.

 

Specificitatea produsului

Orezul „arroz carolino das Lezirias Ribatejanas” prezinta un raport scazut de amiloza/ amilopectina, o mare capacitate de capturare a umiditatii si niste molecule aromatice provenite din condimente precum si un excelent randament industrial.

 

Legatura cauzala dintre zona geografică produs

Conditiile edafoclimatice care caracterizeaza aceasta regiune a estuarului Tage sunt cele ale unui climat temperat cald de tip mediteranean, cu veri seci (in luna cea mai uscata inregistrandu-se mai putin de o treime din cantitatea de precipitatii cazute in luna cea mai ploioasa) si o influenta regularizatoare datorita oceanului Atlantic. Precipitatiile anuale, sub 30 mm, orele de expunere la soare (intre 2 800 si 2 900 de ore de soare fara nor), radiatia solara de 145-150 Kcal/cm2, un total de precipitatii de aproape 714,8 mm si numarul de zile de inghet (cel mult 12) nu sunt de natura sa favorizeze aparitia patologiilor criptogamice, motiv pentru care orezul este mai dur, mai putin casabil decat cel produs in alte regiuni si prezinta, de asemenea, o masa voluminoasa mai mare. In consecinta, se bucura de o excelenta reputatie, fiind mai apreciat decat sortimentele de orez din alte regiuni.

Deshidratarea naturala care insoteste ultimele faze de maturatie, coincide, in zona „Lezirias Ribatejanas”, cu temperaturile ridicate si umiditatea scazuta a lunii septembrie si a primelor cincisprezece zile ale lunii octombrie. Astfel permite o recolta mai omogena si practicarea uscarii naturale in plin camp. In comparatie cu alte regiuni de productie, aceasta se caracterizeaza, prin urmare, printr-o mare stabilitate și o mai mare omogeneitate a produsului.

Boabele de orez din varietatea „Arroz Carolino” din Lezirias Ribatejanas au un aspect translucid si cristalin care le este caracteristic. Conditiile naturale descrise confera acestui orez, atunci cand este pur si simplu fiert in apa, o aroma catifelata, dulce si molatica.

Orezul prezinta, de asemenea, o specificitate care tine de continutul sau foarte scazut in amiloza si in amilopectina (33,5 % si, respectiv, 66,5 %). Aceasta caracteristica ii ofera o mare capacitate de absorbtie a apei de fierbere si de impregnare cu aromele proprii condimentelor care se folosesc in diversele preparate culinare pe care le imbogateste cu textura sa cremoasa si delicata care ramane in gura un timp indelungat.

 

 


Cautare