Cornish Pasty” (IGP), produs in Marea Britanie, este un pateu savuros in forma literei „D” care este umplut cu carne de vita, legume si condimente.

 

Aluatul poate fi fraged, rugos sau din foietaj simplu, in functie de reteta speciala a brutarilor. Dupa umplere, aluatul poate fi marcat in scopul identificarii produsului, de exemplu gaurit, crestat cu un cutit sau taiat intr-o anumita forma, si poate fi glazurat cu lapte, ou sau ambele, ceea ce ii va conferi o culoare aurie. Invelisul de aluat este savuros si suficient de rezistent pentru a-si pastra forma in timpul proceselor de coacere, racire si manevrare si serveste pentru a impiedica desfacerea sau ruperea.

Ingredientele umpluturii pentru „Cornish Pasty” sunt:

  • cartofi taiati felii sau cubulete; nap suedez; ceapa (continutul de legume al pateului trebuie sa fie de cel putin 25 %);

  • carne de vita taiata cubulete sau tocata (continutul de carne al pateului trebuie sa fie de cel putin 12,5 %);

  • condimente pentru gust, in special sare si piper.

 

Pentru umplutura nu trebuie sa se foloseasca alte tipuri de carne, legume, de exemplu morcovi, sau aditivi artificiali, iar toate ingredientele umpluturii trebuie sa fie negatite in momentul umplerii produsului.

 

Observatie: In mod traditional, in Cornwall „napul suedez” se refera la „nap”.

 

In momentul terminarii produsului „Cornish Pasty”, pateurilor li se da forma literei „D” iar marginile pateurilor sunt incretite, fie manual, fie mecanic, la unul dintre capete, niciodata la partea superioara. Intregul pateu este copt lent pentru a asigura dezvoltarea la maxim a aromelor ingredientelor crude. O alta caracteristica distinctiva a produsului „Cornish Pasty” este aceea ca ingredientele care il compun sunt usor sesizabile ca aspect, gust si textura, iar contopirea aromelor care provin de la carnea de vita si legumele crude creeaza un gust placut, echilibrat si natural al intregului produs. Aluatul preia de asemenea note delicate savuroase.

Caracterul climei din Cornwall – umed si moderat – si geografia fizică a comitatului il fac foarte potrivit atat pentru productia de carne de vita, cat si pentru cultivarea legumelor. Cartofii si napii au fost si sunt in continuare unele dintre principalele produse horticole ale comitatului Cornwall.

 

In Cornwall, mineritul are o istorie de mai multe secole, aceasta industrie atingand insa dezvoltarea maxima in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Minerii si lucratorii agricoli luau cu ei la munca acest produs alimentar transportabil, usor de consumat, convenabil deoarece corespundea perfect acestui scop. Marimea si forma il faceau usor de transportat (de obicei in buzunar), invelisul de aluat izola continutul si era destul de rezistent pentru a-si mentine integritatea, iar ingredientele sale sanatoase, nutritive furnizau muncitorilor si agricultorilor suficiente substante hranitoare pentru lungile zile de truda.

 

Cercetarile au aratat ca asocierile dintre pateu si Cornwall sunt astazi la fel de puternice ca si in urma cu 200 de ani, atat in regiune, cat si dincolo de granitele acesteia. Faptul ca, dupa dezvoltarea legaturilor feroviare in regiune, turistii au vizitat comitatul Cornwall a facut ca produsul „Cornish Pasty” sa devina o parte integranta a experientei vizitatorului.

 

 

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene