Fenland Celery (Apium graveolens) este denumirea data telinei care a fost plantata, cultivata si recoltata prin metode traditionale pe solurile bogate in turba de tip Adventurers 1 si 2 din anumite locuri din regiunile Cambridgeshire, Suffolk si Norfolk.

Metoda prin care se cultiva „Fenland Celery” (IGP) si soiurile utilizate au ca rezultat un produs cu caracteristici specifice, dupa cum urmeaza: Aspectul – „Fenland Celery” are o capatana larga, care variaza intre 8 si 12 cm in diametru, si tije (sau petioli) evazate. Acest tip de telina este mare si are o radacina pronuntata. „Fenland Celery” creste intre 60 cm si 80 cm in lungime de la capatana pana la varful frunzelor. Culoarea capatanii variaza de la alb ca varul la verde-lamaie. Baza tijei este intotdeauna partea cea mai alba, ea devenind treptat verzuie inspre partea superioara si terminandu-se cu frunze de culoare verde-deschis. „Fenland Celery” are un aspect robust, noduros si cu striuri pronuntate.

Fenland Celery” are o textura usor mai sfaramicioasa, insa mai frageda, mai crocanta decat soiurile moderne. Telina Fenland Celery” are un gust intens, care echilibreaza notele de dulce, sarat si amar si care este insotit de o aroma de alune caracteristica proaspata si delicata si de arome subtile de conifere si note ușoare de anason.

Fenland Celery” se planteaza in iunie sau iulie si se recolteaza intre septembrie si decembrie. Singurele soiuri care pot fi utilizate pentru a produce „Fenland Celery” sunt urmatoarele: Hopkins Fenlander; New Dwarf White; Ely White. Aceste trei soiuri sunt singurele utilizate datorita randamentului bun, gustului, rezistentei la boli si capacitatii de adaptare la tipul de sol.

Intre aprilie si mai, semintele din soiul „Fenland Celery” sunt cumparate si livrate la o pepiniera autorizata pentru germinare. La pepiniera, semintele sunt semanate in cuburi de turba si mutate in camerele de germinare unde raman timp de sapte zile la o temperatura de 18 °C. Apoi sunt mutate in pepiniera centrala, unde vor ramane aproximativ trei saptamani, pana cand devin rasaduri (inalte de aproximativ 10 cm) gata pentru a fi plantate.

Rasadurile sunt transportate pe campul care contine solul specific de tip Adventurers 1 si 2 si plantate in maximum 24 de ore. Repicatul rasadurilor are loc in perioada iunie-iulie, deoarece acest lucru permite extinderea duratei recoltei si reduce riscul de stricare a recoltelor. Recoltarea „Fenland Celery” are loc intre septembrie si decembrie si este o operatiune complexa prin care pamantul tasat este intai dislocat cu un tractor cu prasitoare pentru randuri late, desi acest lucru poate fi facut si manual, cu un harlet. Telina este recoltata manual, cu ajutorul unui cutit. Radacinile se pot taia complet sau se poate lasa o parte mica si ascutita, cunoscuta sub denumirea de telina „pencil-pointed”.

Criticii gastronomi au facut urmatoarele comentarii cu privire la unicitatea „Fenland Celery”:

Alte legume fortate isi fac aparitia pe rafturi, cum ar fi telina traditionala din Fenland, scoasa din pamantul din Cambridgeshire. Rubarba fortata din Yorkshire, care este de fapt o leguma, este foarte buna cu macrou proaspat la gratar si ardei iuti. Rose Prince, New English Cook, februarie 2009.

Telina este la fel de englezeasca precum branza Stilton. Initial, soiurile mai vechi de telina asa-zis «murdara» din mlastinile cu pamant negru din estul Angliei aveau un sezon foarte scurt, din octombrie pana in ianuarie. Daca aveti norocul sa mancati asa ceva, trebuie sa o spalati indelung, insa aroma este exceptionala, mai ales dupa un usor inghet, cand este cea mai dulce.” Delia Smith, Delia Online.

Nu ni se intampla foarte des sa ne fie pofta de ceva rece, umed si murdar, insa atunci cand telina Fenland, plina de pamant, apare pentru prima data pe rafturi la sfarsitul toamnei, este un adevarat festin!” Sally Bendall, Season Magazine, noiembrie 2008.