Inca din timpurile vechi, Franta si-a capatat reputatia de producator al celor mai bune branzeturi din lume.
Epicurienii, cum sunt cunoscuti francezii, au fost dintotdeauna mari admiratori ai mancarurilor gustoase, cum sunt branzeturile si vinul. Asa se face ca multe dintre tipurile de branzeturi fabricate in diverse regiuni ale Frantei, branzeturi locale, au supravietuit. Le regasim mai mult sau mai putin in formula originala.
Britanicii sunt recunoscuti de intreaga lume prin Cheddarul produs de ei, inconfundabilul Stilton, mentionat pentru prima oara la 1725 de catre scriitorul Daniel Defoe. In zilele noastre, Stilton beneficiaza de protectie legala, drepturile de producere fiind detinute de Asociatia Producatorilor de Stilton.
In Italia, branzeturile proaspete, foarte adesea fabricate cu arome de ierburi sau condimente, sau cele afumate erau foarte apreciate. Primele „atestari" pentru Parmesan dateaza din secolul al XlV-lea, in „Decameronul" lui Boccacio.
Elvetienii si-au vandut branzeturile cu mult succes, inca din epoca romana. Aici, branza era considerata o marca a statutului social. Gruyere, spre exemplu, este mentionata din 1115, in manuscrisele unor abatii. Originea celor mai renumite branzeturi topite se afla tot aici. Marcile recunoscute de branzeturi elvetiene sunt protejate de lege.
Appenzel, fabricata in estul Elvetiei, este o branza cu pasta dura, putand fi pastrata pe timpul iernii. Se produce din lapte crud si se matureaza timp de 3-5 luni, are o savoare pronuntata, gust picant si fructat, o culoare pala, de unt, si din loc în loc, mici ochiuri de marimea unui bob de mazare, este o branza semitare, cu continut de grasime de 45%.
Beaufort, branza provenita din Savoia, obtinuta din lapte de vaca nepasteurizat, are un continut de grasime de 50%, iar perioada de maturare este de minimum 6 luni (pana la 2 ani). Crusta sa naturala este fina, de culoare galben-intunecat, aproape ocru. Pasta este usoara si foarte ferma, dar moale, cu putine gauri, existand cateva fisuri orizontale, are un gust de alune si caramel moale. Procedeul de fabricatie este comparativ celui prin care se obtine Emmental sau Gruyere.
Bleu de Baviere (Bavarian Blue) este o branza foarte apreciata, provenita din regiunea Bavariei, are culoarea alb-bej cu pete si vinisoare albastrui de mucegai. Are gust foarte dulce, fad, cu usoara nota de ciuperci si lamaie. Este obtinuta din lapte de vaca pasteurizat, cu in continutul de grasime de 70%. Se pastreaza la frigider cet putin o ora inainte de a fi servita alaturi de paine sau in supe si se asorteaza cu un Riesling sec.