Romano Cher – Casa Romilor


 

Romano Cher – Casa Romilor” este un proiect ambitios de integrare sociala si economica ce isi propune sa refaca legatura intrerupta dintre priceperea meseriasului traditional de etnie roma si nevoile actuale ale pietei.

In conditiile unei economii din ce in ce mai mecanizate si mai tehnologizate, meseriile ce au la baza lucrul de mana  si-au pierdut din popularitate. In acelasi timp, in ciuda faptului ca mestesugul practicat reprezinta o parte esentiala a identitatii lor, persoanele de etnie roma tind sa il abandoneze, pentru ca nu mai aduce venit ca odinioara. Proiectul ii incurajeaza pe mestesugarii romi sa-si practice mai departe meseriile, prin transformarea acestora in activitati profitabile si sustenabile, asigurand in acelasi timp mentinerea cadrului legal si reprezentarea la nivel regional si national.

Unul dintre obiectivele centrale ale proiectului ”Romano Cher - Casa Romilor” este crearea unor forme asociative (cooperative) care sunt menite sa confere un statut reprezentativ si o siguranta in plus celor care practica mestesugul. Pe parcursul proiectului vor fi puse bazele a 30 de entitati de economie sociala pe plan local. Pana acum, au fost fondate  patru cooperative mestesugaresti si alte 15 sunt in curs de formare. Interactiunea in cadrul celor 30 de grupuri va crea premizele uzantei lucrului in parteneriat (intre comunitate si administratia locala sau intre comunitati din regiuni diferite ale tarii), precum si ale unei reprezentari legale in activitatile de comert esentiale perpetuarii mestesugului. Pana la finalul proiectului se vor pune bazele Uniunii Mestesugarilor Romi, prima structura asociativa de reprezentare la nivel national a intereselor mestesugarilor romi.

Cea mai mare parte a activitatilor proiectului ”Romano Cher – Casa Romilor” dedicate publicului larg sunt concentrate in Atelierul Itinerant Romano ButiQ. Atelierul a pornit intr-un tur al tarii si se termina la Bucuresti (septembrie-octombrie 2012). La Atelier are loc profesionalizarea mestesugarilor, dar si interactiunea directa dintre mestesugari si public. Curiosii sunt provocati sa incerce mestesugurile cu propriile lor maini in programul numit Ucenicie la minut. 

Tot in cadrul Atelierului Itinerant au loc concerte, spectacole de teatru, dans, expozitii de fotografie si de obiecte din toate timpurile, ateliere de creatie si concursuri de design de obiect sau vestimentar, toate cu specific sau influente romani.

In primul an de existenta, Atelierul Itinerant Romano ButiQ a primit peste 10.000 de vizitatori si s-a bucurat atat de interesul general al publicului cat si de atentia si sprijinul autoritatilor si mass-media locale si regionale.

Activitatile de instruire si de economie sociala din proiectul ”Romano Cher – Casa Romilor”, beneficiaza de o campanie de comunicare pe website-ul proiectului (www.mestesukar.ro).

 Cautare