Legumele si sanatatea


Descoperirile noi si rezultatele cercetarilor prezinta influentele substantelor continute de alimente asupra organismulului uman si care au fost necunoscute pana de curand.

 

Compusi chimici noi descoperiti in legume sunt bioflavonoidele, sulforafenul, poliacetilenele, monoteroenele si acizii fenolici, sulfurinele si sterolii. Influenta lor asupra sanatatii noastre poate fi izbavitoare.

 

Bioflavonoide

Se gasesc in fructe si in legume. Inca in anii 70 ai secolului XX erau socotite drept compusi alimentari fara valoare. Sunt substante puternic antioxidante, putand impiedica formarea tumorilor canceroase; consolideaza peretii arterelor (rutina); actioneaza antiviral (cvercetina); tempereaza reactiile alergice.

 

Sulforafen

Se gaseste in varza de Bruxelles, broccoli si conopida. Are proprietati anticanceroase

 

Poliacetilenele

Se gasesc in morcov si in telina. Prin actiunea lor antioxidanta impiedica aparitia celulelor canceroase.

 

Monoterpenele şi acizii fenolici

Usturoiul si soia reprezinta surse bogate in acestea, reduc nitrozaminele care sunt produse in tubul digestiv din azotati proveniti din alimente.

 

Sulfurile

Sunt prezente in legumele hibride, ca de pilda varza si ridichea si ajuta la scaderea tensiunii arteriale, impiedicand aparitia cheagurilor.

 

Steroli

Sunt prezenti mai ales in castraveti, influentand scaderea nivelului de colesterol din sange.

 

 

 

Sursa: www.bonduelle.ro




Cautare