Legumele si sanatatea

Descoperirile noi si rezultatele cercetarilor prezinta influentele substantelor continute de alimente asupra organismulului uman si care au fost necunoscute pana de curand.

Compusii chimici noi descoperiti in legume sunt bioflavonoidele, sulforafenul, poliacetilenele, monoteroenele si acizii fenolici, sulfurinele si sterolii. Influenta lor asupra sanatatii noastre poate fi izbavitoare. Bioflavonoidele se gasesc in fructe si in legume. Inca in anii 70, ai secolului XX, erau socotite drept compusi alimentari fara valoare. Sunt substante puternic antioxidante, putand impiedica formarea tumorilor canceroase; consolideaza peretii arterelor (rutina); actioneaza antiviral (cvercetina); tempereaza reactiile alergice. Sulforafenul se gaseste in varza de Bruxelles, broccoli si conopida. Are proprietati anticanceroase.

Poliacetilenele se gasesc in morcov si in telina. Prin actiunea lor antioxidanta impiedica aparitia celulelor canceroase. Monoterpenele şi acizii fenolici se gasesc in usturoi si soia si reduc nitrozaminele care sunt produse in tubul digestiv din azotati proveniti din alimente. Sulfurile sunt prezente in legumele hibride, ca de pilda varza si ridichea si ajuta la scaderea tensiunii arteriale, impiedicand aparitia cheagurilor. Sterolii sunt prezenti mai ales in castraveti, influentand scaderea nivelului de colesterol din sange.

(Sursa: www.bonduelle.ro)


 


Cautare