Agricultura Romaniei e mai sanatoasa decat credem


In Romania exista inca o diversitatea de plante utilitare regionale si traditionale mai mare decat in majoritatea statelor din Uniunea Europeana. Aceasta diversitate este o adevarata comoara.

 

La presiunea industriei agro-alimentare, Uniunea Europeana a ingradit treptat dreptul milenar al taranilor de a semana, conserva si comercializa propriile seminte traditionale si regionale. Actualmente, numai asociatiile de agricultori au dreptul sa-si conserve semintele traditionale, timp de zece ani. Le pot semana si comercializa numai in regiunea de origine. In Europa, au disparut 80 % din legumele si fructele cultivate in ultimii cincizeci de ani. Cauzele? Industria agroalimentara are nevoie de mari cantitati de materii prime „omogene”. Impune taranilor putine varietati de cereale, legume si fructe. Ele trebuie cultivate in mari cantitati, in orice conditii de clima si sol. Accesul populatiei occidentale la o alimentatie variata si sanatoase s-a redus dramatic in ultimii 30 de ani. Iluzia „noutatii” alimentelor fast-food este intretinuta de strategiile de marketing. Inovatoare sunt cel mult etichetele.

 

Lumea occidentala este mult mai bine informata despre pericolele de contaminare a soiurilor traditionale si a varietatilor salbatice, inclusiv asupra riscurilor pentru sanatatea umana”, spune prof. Aurel Maxim de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, Cluj. Maxim coordoneaza proiectul de protectie si conservare a soiurilor vechi de legume si fructe, initiat de organizatia InfOMG, in 2006. Membrii organizatiei si studentii din Cluj localizeaza varietati traditionale la fermele taranilor, iar soiurile sunt inventariate intr-un catalog „alternativ”. El Este de parere ca producatorii de seminte din Romania trebuie sa se asocieze cat mai rapid, ca sa-si apere interesele. „Pastrarea semintelor in banci este importanta, dar este necesara si cultivarea lor pe camp, in zonele de origine. Acolo unde ele se adapteaza la factorii de stress: la seceta, la temperaturi scazute, la boli si daunatori”.

 

Agricultor si brutar traditional, Nicolas Supiot face parte din „Reseau de Semences Paysannes” („Retea de seminte taranesti”). Cu circa 46 de asociatii de tarani cultivatori de seminte, RST este una dintre cele mai importante in Europa. In cadrul programului EU Leonardo a fost in Romania acum cativa ani. Francezii au vizitat tarani din judetul Cluj si Bistrita, au vorbit cu localnici si cu autoritatile locale. „Interesul acestei calatorii a fost sa aratam ca, desi la periferia sistemului european, taranii romani sunt de fapt purtatorii unor alternative viabile si unor solutii concrete. Ei poseda o autonomie alimentara care in agricultura occidentala s-a pierdut in totalitate.” Grupul de agricultori francezi a fost surprins sa descopere atat de multe varietati de fructe, legume si cereale. Sa vada rase de animale disparute in Vest. „In Franta a existat acum cativa ani, o lupta intensa cu autoritatile. Serviciile Veterinare si de Represiune a Fraudelor ne-au interzis sa vindem in piete produsele traditionale. „Noi am explicat taranilor romani ca este foarte important sa se asocieze. Singur nu poti castiga”. Din cauza presiunii politice si a lipsei de informatii, taranii romani cred ca nu au sisteme „bune”. „Noi le-am spus: „Voi sunteti in avans! Nu trebuie sa schimbati nimic in practicile voastre! Europa de Vest trebuie sa si le schimbe.”

 

Bun cunoscator al agriculturii traditionale romanesti, dl Friedrich Wilhelm Graefe zu Baringdorf, Vicepresedintele Consiliului de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, apreciaza ca Romania detine cea mai mare varietate de plante regionale si traditionale din Europa: o „adevarata comoara.” „In cadrul programelor de dezvoltare rurala, guvernul roman trebuie sa ia masuri. Sa organizeze campanii de informare, cursuri in domeniu si sa sprijine taranilor in vederea comercializarii propriilor produse regionale.

 

 

Autor: Manola Romalo

 

Sursa: www.hotnews.ro



Cautare