Scoala de gatit in ferma



Andrew F. Fieldsendb, de la Agentia de Dezvoltare a Estului Angliei (DARE), prezent in judetul Arad, a oferit mai multe exemple de incurajare a fermelor de tip familiar spre inovatie in afaceri.

 

 

Un asemenea exemplu reprezinta si sprijinul financiar DARE, pe care Nick si Liz Burman l-au obtinut pentru a infiinta o scoala de gatit in ferma lor din Bedforshire, Marea Britanie.

 

Pentru orice strain in ale bucatarie, gatitul, nu mai reprezinta o problema. Trebuie sa urmeze o scoala de gatit. O aventura gastronomica incepe intr-o sala de clasa obisnuita.

 

In pitoreasca localitate Bedfordshire din Anglia, Nick si Liz Burman au infiintat o scoala de bucate. Ferma, in suprafata de cincizeci hectare, a fost o unitate producatoare de legume si detinea rase tarditionale de bovine, porcine si ovine, precum: Gloucestershire Spot, Dexter Southdown, Cornul Wiltshire.

 

Scoala si-a deschis usile pentru vizitatori in luna martie 2006, cu o clasa de demonstratii. De atunci au venit si prezentat lectii de gatitit, maistri bucatari din toate colturile lumii.


 

In fiecare luna de scoala, gazdele ofera demonstratii de gatit. Exista demonstratii de mancaruri si bauturi pentru maxim 20 de persoane si clase practice de bucatari pentru maxim 12 persoane.


 

Pentru demonstratii exista bucatarii moderne echipate complet, cu un sistem audio, vizual pentru a putea observa toate demonstratiile din bucatarie.


 

Exista demonstratii cu mancaruri pentru toate anotimpurile, inclusiv pentru sarbatorile de iarna sau de paste. Astfel sunt prezentate retete din drojdie, grau, gluten, etc. Apoi sunt prezentate retete de budinci, torturi, carne tocata. Apoi sunt prezentate retetele bucatariei de 5 stele. Sunt oferite demonstratii din bucataria indiana sau chineza, sau demonstratii prezentate de catre una din cele mai mari firme de catering din lume.


 

Tot felul de oameni participa la scoala de gatit. Unii doresc sa-si murdaresca mainile si sa ia parte la lectiile de gatit. Altii vor sa fie distrati de sefii bucatarii ca la spectacol. Cu toate ca rezervarile la curs sunt facute de catre femei, practic cea mai mare parte a cursantilor sunt sotii lor. Cei care participa la cursuri constata ca bucataria devine un locul care nu mai sperie pe nimeni.


 

Alaturi de Aventura gastronomica a Scolii de bucate, cursantii pot participa la degustari de vin si bere, la tragerea cu arcul, la tragerea cu pusca in porumbeii din argila, sau la o partida de golf. Langa ferma exista si un lac unde se poate pescui. Cu aceasta ocazie se organizeaza pentru neinitiati si un mini curs de prins peste.




Autor: Mircea Suhoverschi

 



Cautare