Continutul in vitamine a diferitelor legume

Legumele constituie principala sursa de vitamine si a caror lipsa pot provoca tulburari in activitatea organismului. Vitaminele prezente in majoritatea legumelor sunt A, B, C, D, E, K, PP.

Vitamina A, necesara in buna functionare a pielii si ochilor, se gaseste in cantintati mari in varza rosie, morcov, praz, tomate, salata, spanac, gogosari. Vitamina A nu se distruge prin fierbere iar principala sursa a ei o reprezinta ciorbele, pireul de morcovi, soteul de spanac, mancarea de praz si salata de rosii.

Grupul de vitamine B favorizeaza cresterea, avand si rol insemnat in formarea globulelor rosii. Astfel de vitamine se gasesc in sfecla rosie, ridichi de luna, cartofi, mazare si fasole. Vitamina C sporeste rezistenta organismului la boli si se gaseste mai ales in ardei, tomate, conopida, gulii, varza, spanac, salata, marar si patrunjel verde.

Vitamina D contribuie la prevenirea si chiar vindecarea rahitismului si este prezenta in conopida, varza, gulii. Vitamina E ajuta la combaterea sterilitatii si se afla in special in telina si salata,, iar vitamina K (antihemoragica) se gaseste in patrunjel, cicoare si morcovi. De asemenea vitamina PP, necesara pentru sinteza acizilor grasi si a anumitor hormoni. este prezenta in conopida, varza, gulii si praz.

 


Cautare