Drobusorul, planta medicinala cultivata din antichitate

Drobusorul (Isatis tinctoria) este o planta ierboasa care apartine familiei Brassicaceae.

Este originara din stepele si zonele desertice din Caucaz, Asia Centrala, estul Siberiei si vestul Asiei si care se cultiva in diferite parti din sud-vestul Europei inca din antichitate. In mai multe regiuni din nordul Chinei, radacinile sunt recoltate toamna si se pun la uscat. Radacina uscata este transformat in granule care se dizolva in apa fierbinte sub forma de ceai, foarte popular in China. Pana la sfarsitul anului 1600, cand indigoul a fost adus in Europa din "Orientul Indepartat", a fost singura sursa de colorant albastru din Europa. In regiunile din jurul Marii Mediterane a fost folosita ca vopsea indigo pentru a picta gardurile, usile si ferestrele, deoarece culoarea albastru indigo respinge insectele.

Drobusorul are o inaltime de 45-130 cm, cu o rozeta formata din frunze oblanceolate, la baza. Frunzele tulpinale sunt sagitate. Tulpina se ramifica in partea superioara, formandu-se raceme alcatuite din flori mici, galbene, actinomorfe, hermafrodie, cu patru petale. Fructul este o silicula variat colorata. Creste in zonele pietroase inierbate in zona de deal. Din motive de conservare a speciei nu se colecteaza radacinile, care au o compozitie asemanatoare frunzelor. Pentru valorificarea fitoterapeutica a plantei, se recolteaza frunzele la inceputul infloritului, in iunie si in iulie. Fitoterapia foloseste tinctura obtinuta din frunzele proaspete. Madicina traditionala folosea frunzele proaspete, consumate ca atare, ca remediu antiscorbutic, si ca adjuvant in tratamentul icterului si al edemului. Prin fermentarea frunzelor de drobusor se obtine pigmentul albastru, care se foloseste la vopsit. In compozitia drobusorului intra un glicozid numit glucobrasicina, cu proprietati anticancerigene.

Teste clinice, din Anglia, au demonstrat efectele deosebit de favorabile, ale extractelor de Isatis tinctoria, la pacientele cu cancer la san. Se recomanda utilizarea extractelor de drobusor, preventiv impotriva cancerului, mai ales de catre femeile cu risc ereditar pentru cancerul la san. Planta mai prezinta proprietati imunitare, antibacteriene si antivirale. S-a demonstrat în laboratur actiunea antibiotica asupra unor germeni ca: streptococul hemolitic, Bacillus subtilis, Bacillus typhi, Bacillus paratyphi, Esterichia coli, Shigella dysenteriae,Shigella flexneri , Salmonella enteritidis.

Incepand cu anul 1994, in orasul Lectoure din Franta s-a realizat o vopsitorie traditionala, unde se foloseste extractul de Isatis tinctoria pentru a vopsii in nuante de albastru textilele. Colorantul obtinut se numeste albastru Lectoure, cunoscut sub numele de "albastru pastel" sau "woad albastru". Festivalul "Albastru de aur", celebreaza albastru pastel la Château de Loubens Midi-Pirinei. Conceptul festivalului este acela de a reproduce o imagine vie a economiei, culturii de drobusor, bogatia regiunii franceze Lauragais, in Evul Mediu tarziu.

 

 


Cautare