Efectele benefice ale consumului de mamaliga

Mamaliga este un medicament traditional care aduce numeroase beneficii atat omului sanatos cat si celui ce sufera de boli grave.

Mamaliga poate deveni un medicament folositor in tratarea racelilor si a pietrelor la fiere. Cura cu mamaliga este foarte sanatoasa pentru hranirea organismului si curatirea intestinelor.

Recent, s-a descoperit prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Acesti acizi se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Ajunsi in sange, se transforma in hidroxiacizi care purifica sangele de unele substante toxice. Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice. La populatiile unde se consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna.

Consumul zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in sange, fiind de folos diabeticilor.

Reduce cantitatea de colesterol din sange, scazand astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct. Mai mult, banala mamaliga revitalizeaza functiile sexuale, in special feminine. Rezultatele cercetarilor efectuate de antropologi in regiunea Bran-Rucar, unde mamaliga seconsuma des, arata ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani.

Mamaliga moale are de patru ori mai putine calorii fata de paine si este utila celor care sufera de obezitate, deoarece acest aliment confera o senzatie de satietate extrem de rapida, datorita fibrelor alimentare din compozitia sa. De asemenea, consumul de mamaliga este raspunzator si de longevitate.

Inca din cele mai vechi timpuri, romanii au folosit mamaliga ca leac. De exemplu, doar pentru a evita pelagra, este suficient consumul zilnic de mamaliga cu o jumatate de litru de lapte si un ou. Terapia a dat rezultate sute de ani.

Mamaliga era la loc de cinste printre leacurile vechi. Pentru durere in gat si raceala, se bea seara inainte de culcare un terci, ca o mamaliga subtire, in care se pune o bucatica de unt. A doua zi, va veti simti infinit mai bine.

Mamaliga este unul din adjuvantele cu o eficienta incredibila in pneumonie. Se lasa sa se raceasca, cat poate suporta pielea, dupa care se intinde pe zona pieptului intr-un strat de doua degete pe torace si se tine 15 minute, dupa care se inlatura, iar pielea se sterge cu un tampon inmuiat in spirt camforat. Cataplasma cu mamaliga calda e buna si in bronsite, gripa, tuse cronicizata. Aceeasi aplicatie se face in zona rinichilor pentru tratarea colicilor renale si a nefritelor, pe zona inferioara a abdomenului, ca remediu rapid pentru anexite şi cistite. Pentru urcior: se pune mamaliga calda pe pleoape, schimband-o cat se poate de des. In caz de lipom, se poate face un tratament cu cataplasme cu mamaliga tare. Se pune in strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avand grija ca partea care vine in contact cu pielea sa fie presarata cu tamaie fin pisata. Se aplică fierbinte, cat suporta pielea, si se acopera cu un obiect de lana, pentru a mentine temperatura locala ridicata. Tratamentul se face in fiecare seara si se tine pana se raceste mamaliga.

 

Studiile de specialitate au aratat ca la persoanele care consuma regulat porumb, anumite probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mental, sunt reduse considerabil.

Gastrita hiperacida si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand, pe langa efectul de reducere a aciditatii, si o actiune usor calmanta, sedativa. Studiile de nutritie si biochimie alimentara au aratat ca mamaliga consumata frecvent amelioreaza si afectiuni cum ar fi reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu sangerari abundente, anexita si metroanexita, litiaza renala, hepatita.

Mamaliga e de doua feluri: pripita si fiarta. Terciul de malai mamaliga pe jumatate lichida, pe care o mananca copiii cu placere cu felii de branza. Pasatul este tot un fel de terci, insa malaiul din care e facut e mai grunjos, mai mare si mai tare la fir. Bulzul se face din branza invelita in mamaliga si coapta apoi pe carbuni.

Mamaliga nu ingrasa iar in curele de slabire, se recomanda alaturi de iaurtul si branza slaba de vaci (in nici un caz smantana sau branzeturi grase)


 

Dieta zilnica cu mamaliga:

Micul dejun: mamaliga fierbinte, cat mai cruda, amestecata in mod traditional cu un ou moale si lactate.

Pranz: alimente obisnuite, dar inlocuiti painea cu mamaliga

Cina: lapte batut sau iaurt cu mamaliga.

 


Cautare