Calitatile si efectele asupra sanatatii ale ardeiului iute

Desi a trecut de 43 de ani, Anca Turcasiu, cantareata si actrita, arata extrem de bine, nu doar pentru varsta ei. Ca este vegetariana se stie, insa Anca Turcasiu mai are un secret. Vedeta obisnuieste sa consume, zilnic, ardei iuti. Si nu unul, la masa, ci chiar 7 – 8.

De altfel, multe studii stiintifice au certificat beneficiile ardeilor iuti, aratandu-se ca acestia au calitatea de a accelera arderile. Ardeiul iute are multiple intrebuintari, de la calmant pana la afrodiziac, de la remediu pentru cancer pana la mijloc de a preveni atacul cerebral. Contrar credintei populare, capsaicina din ardeii iuti combate indigestia, activand sangele din tesuturile stomacului. Astfel, acesta incepe sa produca sucurile gastrice de care este nevoie pentru ameliorarea durerii. In plus, capsaicina omoara H. Pylori, o bacterie ce provoaca probleme gastrointestinale.

Capsaicina interactioneaza cu un neurotransmitator aflat in maduva spinarii si in creier, care se afla in stransa legatura cu durerea. Ingredientul principal din ardeiul iute este folosit in cremele analgezice, amortind regiunile dureroase. Capsaicina creste procesul de termogeneza, prin care energia este transformata in caldura. Astfel, vei avea un metabolism mai rapid si vei scapa de kilogramele in plus.

Ardeiul iute, care poate fi de culoare rosie, verde sau galben-portocaliu , consumat adesea la ciorba, tocanite de legume ori sarmale cu varza murata, are si calitati de medicament natural, dovedite de cercetatori in laboratoarele lor. Astfel, un grup de cercetatori chinezi a concluzionat, in urma experimentelor facute ca ardeiul iute, dar si alte plante iuti, au un efect benefic asupra grasimilor din sange, protejand astfel sanatatea inimii.

Celulele umane se extermina printr-un proces numit apoptoza. Dar in anumite feluri de cancer, apoptoza nu mai apare, celulele se multiplica in continuu, transformandu-se treptat in tumori. Aici intervine ardeiul iute, care prin capsaicina continuta lupta cu tumorile de la nivelul pancreasului, al plamanilor si prostatei.

Toti oamenii obisnuiti cu apa stiu ca lipitorile nu sunt un semn bun. Daca acestea se asaza in numar mare pe o ambarcatiune, ea nu va mai fi la fel de hidrodinamica, putand sa consume chiar cu pana la 30% mai mult combustibil. Multi oameni ai marii apeleaza la ardei iute pentru a tine lipitorile departe. Ideea i-a venit lui Ken Fischer, un marinar american, in anii '90. In plus, in apele cu rechini numerosi, plase cu ardei iute sunt prinse in spatele ambarcatiunii, pentru a tine mamiferele la departare.

Capsaicina este aceea care ajuta la amortirea durerii. Atunci cand atinge limba, receptorii durerii sunt activati, de aceea se simte si acea senzatie de arsura. Apoi, insa, senzatia ajuta la calmarea altor dureri din corp. Medicina spune ca ardeii iuti ajuta in special in caz de artrita.
O jumatate de ardei iute pe zi are efecte benefice asupra sistemului nervos, creand o stare de buna dispozitie. Daca raceala sau gripa s-au instalat deja, putin ardei iute alunga boala ca prin minune.

. In caz de congestia a sinusurilor, se adauga ardei iute intr-un pahar cu apa si incet, se trage amestecul pe fiecare nara. Atentie insa, narile sa nu fie ranite pe interior de la prea mult sters nasul. Nasul infundat se mai poate desfunda inspirand in dreptul unui ardei iute taiat marunt.

Daca tocmai ai venit de la un drum lung si esti obosit si infrigurat sau suferi adesea de frig, mananca putin ardei iute. Pe data corpul iti va fi inundat de o caldura binefacatoare si te vei simti mult mai bine.
Gargara cu solutie de ardei iute se recomanda in caz de dureri in gat dar si impotriva infectiilor aparute la nivelul gingiilor. Clatirea gurii cu solutie de ardei iute inlatura abcesele si vindeca mai repede ranile provocate de extractii.

Cele mai folosite condimente iuti din bucataria romaneasca sunt ardeiul iute, ceapa, usturoiul si piperul. Marea calitate a condimentelor iuti este aceea ca energizeaza organismul, pun sangele in miscare si dau puteri nebanuite, mai ales daca esti angajat intr-o munca fizica sau trebuie sa faci un drum lung, pe jos ori cu masina. Vara insa, trebuie consumate cu multa atentie si prudenta de persoanele care suporta greu caldura ori de cele care sufera de hipertensiune, afectiuni cardiace, vasculare sau gastrice.

Ardeiul iute este condimentul care accelereaza cel mai bine metabolismul si ajuta la arderea grasimilor. Gustul iute este dat de capsaicina, o substanta care stimuleaza activitatea creierului si duce la producerea endorfinei, numita si "hormonul fericirii". Ardeiul iute are in compozitia sa vitaminele A, C, B6 si minerale, precum potasiu, magneziu si fier.

Condimentarea zilnica a dietei cu ardei iute poate duce la micsorarea apetitului, cu consecinte dintre cele mai bune asupra siluetei. O cercetare realizata la Universitatea Purdue din Indiana, SUA, a aratat ca ingredientul prezent in ardeii iuti, capsaicina, cea care da iuteala ardeilor, are capacitatea de a taia senzatia de foame si a intensifica arderile, relateaza Daily Mail. Desi studiile anterioare au aratat ca si capsulele de capsaicina sunt eficiente, cercetarea aceasta a demonstrat ca efectul este mai puternic cand ardeiul este consumat ca atare sau sub forma de pulbere, peste mancare, se mentioneaza in raportul publicat de Physiology & Behaviour.

 

 


Cautare