Dovlecelul, leguma medicament

Dovleceii constituie inca din vechime un leac imbatabil in lupta cu numeroase maladii.

Bogati in apa si continand din belsug fosfor, potasiu, carbon, magneziu, calciu, dar si vitaminele A, B, C si E şi antioxidanti carotenoizi, aceste legume contribuie la mentinerea sanatatii ochilor, reduce riscul de infarct si de accidente vasculare, au rol benefic in scaderea tensiunii arteriale, previn cancerul de colon si, nu in ultimul rand, ne feresc de astm. Se recomanda copiilor, persoanelor aflate in convalescenta, dar si celor care au probleme cu greutatea. Pentru ca majoritatea vitaminelor si mineralelor se gasesc cu precadere in coaja dovleceilor, este foarte important ca, atunci cand ii achizitionam, acestia sa aibă o coaja sanatoasa si intacta, fara imperfectiuni. Mai mult, înainte de utilizare, legumele trebuie spalate foarte bine, pentru a evita orice urma de impuritate. Specialistii in medicina naturista recomanda persoanelor care sufera de reumatism o cura de o luna cu suc de dovlecei, perioada in care se consumă 300 ml de suc pe zi. Pe langa efectul sau antireumatic, reducand inflamatia articulatiilor si ajutand la refacerea tesuturilor articulare distruse, sucul de dovlecei reglează tranzitul intestinal, are efect de intinerire.

Consumul de dovlecei este recomandat si persoanelor care sufera de lipsa acuta de calciu, deoarece aceste legume contin o cantitate impresionanta de magneziu, esential in asimilarea calciului. Bolnavilor de astm le este necesara o cura de o luna cu suc de dovlecei, perioada in care se consuma 100 ml de suc combinat cu suc de morcov, de doua ori pe zi. Excelent laxativ, dovlecelul este un remediu ideal impotriva constipatiei severe. In cosmetica, dovlecelul este utilizat impotriva cearcanelor si a ochilor obositi. Se aplica rondele de dovlecel pe ochii inchisi, apoi se acopera fata cu un prosop umed timp de zece minute.

In gastronomie, are o multime de intrebuintari, cunoscatorii gatind chiar florile dovlecelului in specialitati facute la tigaie. In Turcia se fac clatite de dovlecel, un fel de snitele, cu faina , ou si masline, care apoi se servesc cu iaurt. In Grecia se fac sarmalute din dovlecel, carne si orez, iar in unele parti ale Greciei, florile de dovlecel se umplu cu branza alba, orez sau carne tocata, dupa care se prajesc. In Franta, dovlecelul este ingredient principal la celebra mancare Ratatouille sau pentru dovlecelul umplut.

 

 


Cautare