Programele comunitare de securitate alimentara



Azi avem tot mai mult nevoie de programe comunitare de securitate alimentara cu obiective clare pe termen scurt, mediu si lung.

 

Romania are potential de a produce mancare pentru 80 milioane de romani dar nu are un program national de securitate alimentara in care sa se regaseasca si programele comunitare. Dar pentru a realiza acest lucru, va trebui sa ne gandim, la ce sistem agroalimentar sa dezvoltam, in tara noastra, in anii care vor urma. Modelul cel mai bun pentru realizarea securitatii alimentare il reprezinta sistemul durabil si diversificat de productie agro-alimentara.

La nivel comunitar va trebui sa ne orientam, in primul rand, pentru a satisface nevoile alimentare a celor cu venituri mici, mai ales ca aproape jumatate din populatia Romaniei traieste sub pragul de saracie. Programul de securitate alimentara va trebui sa tina seama de aceasta realitate. Constatam ca bolile romanilor se datoreaza unei proaste nutritii cauzata de consumul de alimente de foarte slaba calitate, multe dintre ele provenind din import. Va trebui sa promovom o nutritie buna si sanatoasa realizata si printr-o diversificare si redistribuire echitabila a produselor alimentare produse la nivel local si regional. Un alt obiectiv va fi dezvoltarea si consolidarea unui sistem local de producere, procesare si distribuire a alimentelor in comunitatile rurale. Acest lucru inseamna revitalizarea comunitatilor locale prin reconstruirea increderii si colaborarii intre oameni. Pe urma va trebuie sa dezvoltam legaturi mult mai stranse intre agricultori si consumatori, legaturi care sa sprijine dezvoltarea durabila a fermelor familiare.

 

Conditiile bune de munca si de viata a multor fermieri din Romania lasa mult de dorit. De asemenea si sistemele de aprovizionare a fermierilor. Nu exista forme asociative puternice la nivel local care sa-i ajute pe producatorii agricoli in rezolvarea problemelor lor materiale si financiare si nici politici agricole locale care sa sprijine realizarea securitatii alimentare. De asemena nu exista programe prin care sa fie onorate si celebrate diversitatea culturala si traditionala a comunitatilor romanesti si integrate in sistemele durabile de dezvoltare si securitate alimentara. Nu exista un obiectiv clar privind consolidarea demnitatii si bucuriei de a cultiva si creste animale care sa fie strans legate de arta de a prepara si consuma alimente proaspete si de foarte buna calitate. Sunt la nivelul fiecarei comunitati locale sute de preparate si retete traditionale care nu sunt incluse in programele de securitate alimentara.

Dar pentru a realiza aceste obiective trebuie ca prin educatie si responsabilitate sa consolidam pregatirea profesionala a celor care traiesc in spatiul rural romanesc, pentru a fi capabili sa faca o schimbare radicala in realizarea securitatii alimentare la nivelul local, regional si national.

 

 

 

Inginer agronom Mircea Suhoverschi Camera Agricola Arad

 

 

 

NOTA: Conform FAO, securitatea alimentara reprezinta: ”garantarea si accesul fiecarui individ la o alimentatie suficienta si sanatoasa care sa-i permita sa aiba un regim alimentar satisfacator pentru o viata sanatoasa si activa”.

 



Cautare