Zeama bordeleza

Unele pesticide precum zeama bordeleza se poate prepara si in gospodarie.

Zeama bordeleza se poate prepara in concentratii diferite. De regula in timpul vegetatie se foloseste in concentratie de 0,50%, 0,75% sau 1%. Concentratia zemii arata cata piatra vanata trebuie folosita la 100 litri de apa. Deci cand preparam zeama bordeleza in concentratie de 0,75%, inseamna ca folosim 750 g de piatra vanata pentru fiecare suta de litri de zeama.

Deoarece piatra vanata provoaca, singura, arsuri pe frunze este necesar ca ea sa fie amestecata cu var. Daca se foloseste var nestins, raportul dintre piatra vanata si var este de 2:1, respectiv doua parti piatra vanata si 1 parte var nestins. Daca se foloseste var stins raportul este de 1:1. Cantitatea de piatra vanata pisata marunt se pune intr-un saculet si se cufunda in apa calduta pentru a se dizolva mai repede. In alt vas se pune laptele de var dupa care se face amestecul lor si se stabileste concentratia.

Important este ca zeama bordeleza sa aiba o rectie alcalina, pentru a nu produce arsuri. Daca se introduce hartia de turnesol si nu se albastreste trebuie adaugat lapte de var pana cand are loc culoarea albastra. Prepararea se face in vase de lemn, smaltuite sau bazine de beton. Solutia trebuie folosita imediat dupa preparare, cel mult in aceeasi zi. Efectul stropirilor cu zeama bordeleza este unul preventiv si tratamentul se aplica inainte de aparitia bolii respective, de regula in agricultura ecologica.

 


Cautare