Mancare ecologica in desert

Exista foarte multa mancare in desert. Nu veti ramane niciodata fara mancare. Ingredientul esenţial neindestulator este apa.

In desert exista cateva ecologii foarte simple. In desertul din nordul Africii, Intreaga ecologie consta, in principiu, in curmal, pepene, capra si cafea, in care capra mananca pepenele, curmalele si arbustii din desert. Acesta este un ecosistem total. Este un tip de ecologie cu sase specii, care va functiona mii de ani. Tot ce este necesar se afla aici. Trebuie sa fermentezi cateva lucruri, sa faci branza de capra. Tot in desert se intalnesc din belsug un numar mare de pasari mancatoare de seminte, in principal porumbei si turturele, dar si o multime interesanta de potarnichi. Desertul se odihneste ani intregi, plin de seminte si capsule. Exista o productie uriasa de seminte.

Mai exista si o alta forma de depozitare in desert, enormele plante cu tuberculi. Desertul produce tuberculi uriasi, adeseori din leguminoase. O planta leguminoasă numita yala, are un organ de stocare enorm si cantareste intre 130 – 180 kg. Traieste in dune. Este o leguminoasă verde, cu flori asemanatoare mazarii. Are seminte din abundenta. Moare, se retrage si dispare la 1,80 m sub nisip. Aborigenii le găsesc prin divinatie psihica. Ei mananca acesti tuberculi, insa nu prea des. Nu exista foarte multi tuberculi, iar oamenii au tendinta sa ii pastreze pentru vremuri grele. Intre timp, mananca multe alte lucruri, inclusiv insecte.

(Bill Molison – Introducere in permacultura)

 


 


Cautare