Cu o creștere de 18,4 % fata de 2014, Spania a atins un nou record de aproximativ doua milioane de hectare cultivate ecologic.

Dar acest lucru nu este de ajuns daca ne uitam la provocarile legate de schimbarile climatice, pierderea solului si a exodului rural. In 2011, in Spania, numărul de fermieri ecologici a atins cifra de 32837. Inca de la inceputurile sale, productia ecologica spaniola a fost intotdeauna orientata spre export, in principal, datorita cererii puternice a consumatorilor din tarile din Europa Centrala. Se estimeaza ca 80% din productie este destinata exportului, in special pentru tarile UE, Germania si Franta.

Consumul mediu national de produse ecologice este estimat la 35,4 kg/an, ceea ce indica faptul ca fiecare spaniolul consuma 35,4 kg de produse organice si cheltuie aproximativ € 29 de euro pe aceasta cerere. Produsele cele mai cerute sunt, ouale, uleiul de masline, legumele si fructele. Profilul fermierilor ecologici este destul de divers pe regiuni, respectiv: marii fermieri de legume, fructe si masline din Andaluzia; mici fermieri in Valencia; producatorii de cereale din interiorul tarii; si crescatori de ovine, caprine si vaci de lapte din regiunile din nord.

Un număr tot mai mare de retele de schimb de seminte organizate in "Red de Semillas", contribue la conservarea biodiversitatii agricole, iar reteaua Agroecologie Castellón (XAC), ofera informatii despre agricultura si ecologie, organizeaza cursuri, ateliere de lucru, precum si alte evenimente, cum ar fi pietele ecologice. Miscarea Vía Campesina auto-organizeaza distribuirea alimentelor ecologice si creaza o distanta mai scurta intre producatori si consumatori.