Crestere ecologica a porcilor in Spania si traditia sacrificarii lor

Spania este cunoscuta pentru cresterea porcilor cu ghinda si pentru renumita sunca ''Iberico Jamon''.

Porcul negru iberic este crescut pe baza metodelor de productie ancestrale si traditionale care sunt transmise din generatie in generatie. Exploatatiile trebuie sa dispuna de suficient spatiu pentru a produce hrana pentru animale sau pentru a asigura locuri unde animalele sa se poata hrani si misca in voie. Cresterea animalelor are loc intr-un spatiu inchis numai in perioada de iarna. In octombrie si noiembrie, crescatorii duc animalele sa manance ghinda si castane coapte cazute pe jos, in padure.

Alimentatia porcului ecologic este diversificata si depinde de recoltele anuala. Se bazeaza pe un amestec de cereale (in mod normal grau, porumb, secara si ovaz) constant in tot decursul anului, suplimentat cu dovleac, napi, cartofi, sfecla, diverse fructe, porumb dulce, varza, hrana uscata, furaje si castane. Greutatea porcului se dubleaza in sezonul de ghinda care dureaza doua luni.

Cresterea ecologica a porcilor in Spania este legata de sarbatoarea sacrificarii acestora in mod traditional. Ea se numeste Matanza, si are loc intr-un cadru intim. Operatorii de turism cu greutate ii conving pe oficialii locali sa permita strainilor sa participe in grupuri mici. Atrasi de aceste delicii culinare, turistii vin sa vada cum traieste porcul iberic si cum este sacrificat. Matanza se refera la intregul proces care dureaza doua-trei zile, care incepe cu sacrificarea efectiva, dar care implica condimentarea carnii si prepararea carnatilor. Femeile spala intestinele de porc la rau, iar dupa taiere fiecare parte a animalului este folosit, de la rat si pana la coada. Intestinele curatate cu apa, lamaie si otet vor fi folosite ca membrane pentru carnati.

Turistii care petrec de obicei cateva zile la sarbatoare, admira un peisaj rural cu dealuri presarate cu stejari de pluta si porci negri plini de grasime si invata despre relatia ce exista intre fauna si flora salbatica si conservarea peisajului. Fiecare porc iberic are nevoie de aproape 5 acri de teren pentru a se ingrasa (aproximativ doua hectare de pasune si padure cu ghinda). Inainte de taiere porcul este este masat si linistit pentru a preveni fluxul de adrenalina in muschii, ce poate strica aroma carnii. Dupa taierea porcului, ce dureaza cateva zeci de secunde, incepe festivalul cu explozii de muzica flamenco si munca femeilor care prepara carnatii, mezelurile si mancarurile cu carne de porc.

 

 


Cautare