Fermele de rame in agricultura bio

Fermele de rame sunt recipiente etanse umplute cu compost, rame si pamant de gradina, pentru a produce pamant organic necesar micilor ferme ecologice.

Materiile organice, cum ar fi resturile de mancare, poate fi alimente ideale pentru rame, care in schimb produc un pamant bogat in substante nutritive, care poate fi utilizat pe gazon, gradini si ferme bio. Scopul ramelor este de a elimina deseurile organice din gospodarie intr-un mod eficient si ecologic. Hranirea cu anumite resturi de bucatarie a ramelor poate reduce cantitatea de deseuri menajere din gospodarie si astfel se pot face economii banesti. In plus, ramele contribuie la crearea unui sol bogat si fertil. Numai anumite tipuri de rame sunt adecvate pentru recipientele de rame dintre care rama rosie comuna (Eisenia foetida) este specia cea mai buna. Ramele traiesc in containere (care pot fi stivuite) si unde consuma deseuri pentru a produce pamant fertil. Recipientele de rame se aseaza cel mai bine in zone umbrite sau intunecate, departe de vibratii si zgomote puternice.

O mica ferma de rame consta din mai multe recipienet etanse, cu gauri in partea de sus pentru ventilatie. In recipiente, se aseaza ziare si deseuri organice, cum ar fi cojile de oua zdrobite. Apoi sunt adaugate pamantul umed de gradina si la urma ramele. Tehnologia destul de simpla, deoarece ramele nu mai au nevoie de alte ingrijiri pentru a manca si a se reproduce. Desi intr-o microferma de rame, intretinerea este redusa, problemele ocazionale pot aparea. Daca ramele incep sa moara, in containere ar putea fi prea cald si ar trebui sa fie plasate intr-o zona rece. Daca ramele incearca sa iasa (sa scape), solul trebuie sa fie umezit. Daca ramele au un miros puternic inseamna ca sunt hranite prea des, si inca mai este hrana reziduala, care trebuie sa fie consumata inainte de a se adauga noi alimente. Numai anumite tipuri de deseuri organice ar trebui sa fie date ca aliment pentru rame. Cele mai bune alimente pentru rame sunt painea, cojile de oua, zatul de cafea, legumele si hartia. Desi fructele sunt bune nu trebuie sa contina deseuri de citrice, care pot fi daunatoare ramelor. Resturile de carne, lactate, ceapa si gunoiul de grajd, de asemenea, pot fi daunatoare pentru rame si ar trebui evitate. Pretul de vanzare a unui pamant provenit din cresterea ramelor poate ajunge la 20 RON/kg. Momentan nu exista pe piata un ingrasamant mai natural si mai nutritiv decat acesta. Poate fi utilizat in doza de 5-8 kg de pamant fertil la o suprafata de 100 mp de gradina. Se aplica deasemenea in ghivecele cu plante si flori.

 

 


Cautare