Culturile BIO de plante medicinale

La prima vedere am putea fi tentati sa spunem ca ceaiurile nu au cum sa fie altfel decat naturale si sanatoase.


Insa nu ne gandim ca plantele folosite la prepararea lor pot proveni din zone poluate sau “atinse” de insecticide, ca multe dintre ele sint uscate si manipulate impropriu, distrugindu-se astfel substantele bioactive si ca sint destui producatori care fac economie la plante si adauga E-uri, arome sau coloranti, pentru a da ceaiului culoare si gust. Alternativa sanatoasa si curata o reprezinta ceaiurile din plante ecologice inclusiv din punctul de vedere al pretului de vanzare.

Culturile ecologice pot fi implementate cu succes  deoarece posibilitatile tarii noastre sunt cu adevarat unice! Asa-numita "agricultura de saracie", practicata in ultimii 18 ani, are si partile ei bune - terenurile noastre au nevoie de un timp minim de reconversie si sunt in procent de 80% pregatite pentru a fi valorificate prin culturi de plante medicinale si aromatice ecologice.

Agricultura ecologica (numita si organica sau biologica) a aparut in Europa ca urmare a unor probleme de sanatate aparute si a unor experiente negative determinate de utilizarea produselor chimice de sinteza, generate de tehnologiile de tip intensiv, industriale, bazate pe fortarea productiei prin suprafertilizarea terenului agricol, precum si prin folosirea de biostimulatori (antibiotice, hormoni etc.) in alimentatia animalelor.

La nivel mondial s-a conturat o cerinta noua, destul de puternica, care s-a transformat intr-o adevarata miscare de nivel european pentru obtinerea de produse agroalimentare prin tehnologii curate, nepoluante, fara substante chimice. Calitatea produselor este apreciata luand in considerare mai multe caracteristici, cele mai importante fiind cele fizice, chimice si tehnologice. Agricultura ecologica pune un deosebit accent pe calitatea igienica, ecologica si biologica a produselor obtinute.

In ultimii ani acest tip de agricultura a inceput sa capete o insemnatate din ce in ce mai mare, atat din cauza cresterii numarului de suprafete cultivate in sistem ecologic, cat si prin sporirea numarului de producatori si consumatori. Astfel, agricultura ecologica este practicata astazi in aproximativ 100 de tari, pe o suprafata de circa 24 milioane hectare.


Sursa: www.gazetadeagricultura.info

 


Cautare