Tehnologii ecologice

Ecologistii spun ca amenintarea momentului este interdictia de a pasuna in perioada decembrie – aprilie.

Catina (Hippophae rhamnoides) este un miracol al naturii. Fructele contin multa vitamina C, dar si vitaminele A, B, E, F, P, K, saruri minerale, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, hidrati de carbon si acizi organici, precum si ulei de exceptionala valoare terapeutica.

Cultura ecologica de castraveti se poate infiinta atat in sera cat si in sau solar.

In agriculura ecologica si bio taraneasca se utilizeaza unele plante care au proprietati in stimularea cresterii culturilor agricole si in combaterea unor boli si daunatori. Urzica si coada calului sunt doua dintre ele.

 

Produsele avand eticheta biodinamica si certificarea Demeter sunt cunoscute de catre clientii pietelor locale de produse ecologice.

In Austria sau Germania, nu exista miristi nearate sau ogoare de vara care zac imburuienate pana in primavara, ci doar ogoare verzi.

Fermele de rame sunt recipiente etanse umplute cu compost, rame si pamant de gradina, pentru a produce pamant organic necesar micilor ferme ecologice.

In occident infiintarea unei ferme zootehnice incepe cu avizul de mediu, indiferent de specia crescuta.

Cultura ecologica a murului (Rubus sp): Murele sunt solicitate tot mai mult ca fructe ecologice. Cu toate ca sunt sunt usor de cultivat si ingrijit se gasesc rar in magazine.

Firma olandeza Bejo este implicata si in dezvoltarile ce tin de cultivarea ecologica.

Otetul este folosit in agricultura ecologica pentru combaterea buruienilor nedorite.

In conditii de crestere dificile plantele au nevoie de un „ajutor” in vederea unei mai bune absorbtii a elemenetelor nutritive. Cand spunem conditii de crestere dificile ne referim la temperaturi prea ridicate sau prea scazute, salinitate ridicata, soluri cu materie organica redusa, terenuri folosite „super-intensiv”, dar si alte conditii care provoaca stress plantelor de cultura.