Festivalul Vegetarian din acest an de la Goriza, Italia, a avut loc intre 4 si 6 iulie 2014, in jurul unei frumoase cetati medievale.

Festivalul a ramas principalul punct national de referinta pentru problemele vegetarianismului si durabilitatii din Italia. Vegetarieni si vegani alcatuiesc 7,1% din populatia italiana, o tendinta care este in continua crestere, in conformitate cu datele Eurispes din 2013. Cea de-a cincea editie s-a concentart pe aplicarea larga a vegetarismului, vazandu-l ca un stil de viata ce respecta oamenii, animalele si mediu. Aceasta abordare a fost intarita si mai mult in acest an de catre Massimo Santinelli, creatorul Festivalului dar si producatorul din Gorizia, care realzeaza mese gata preparate pentru vegetarieni și vegani.

Meteorologul si climatologul Luca Mercalli, bucatarul si omul de stiinta Marco Bianchi, presedintele asociatiei Zero Deseuri in Europa si castigator al Premiului Goldman Environmental Rossano Ercolini, jurnalistul Emiatieiilio Casalini, actrita Syusy Blady, jurnalistul Antonio Lubrano, au fost printre principalele personalitati ale festivalului din acest an.

Temele principale au fost produsele alimentare ecologice si vegetariene, mesele delicioase preparate din legume la restaurant si campania Un anno controverse lo Sprečo (un an impotriva deseurilor). Festivalul a mai avut o sectiune dedicata filmului si ateliere de lucru pentru copii, cu subiecte legate de apa, pamant si aer.