Centrul de procesare a produselor ecologice -Saschiz, judetul Mures


Printul Charles al Marii Britanii a inaugurat la Saschiz  in judetul Mures un centru de procesare a produselor ecologice.

 

Amenajat in fostul hambar al unei case, acesta va da posibilitatea locuitorilor din zona Tarnavei Mari sa-si vanda Preparatele traditionale.

 

Tot sambata, printul Charles al Marii Britanii a vizitat, pentru cateva ore, satul Viscri, din judetul Brasov, unde, in urma cu cativa ani, a cumparat o casa saseasca. Potrivit lui Caroline Fernolend, vicepresedintele Fundatiei "Mihai Eminescu", printul Charles a vizitat casa pe care a cumparat-o si la care se desfasoara cateva lucrari de renovari interioare.

 

Transilvania este o comoara din punct de vedere agricol si al producerii de alimente traditionale sanatoase, putand da un exemplu intregii lumi in acest sens, a spus, sambata, locuitorilor din Saschiz, Printul Charles, avertizand ca o asemenea zona se poate dovedi fragila si trebuie protejata, informeaza Mediafax.

 

"Transilvania este o comoara agricola deoarece combina o fauna salbatica bogata cu alimente naturale si de calitate produse de locuitorii zonei. Cred cu tarie ca Transilvania poate da un exemplu intregii lumi cu privire la productia ecologica de alimente sanatoase", a declarat Printul Charles.

 

Mostenitorul Coroanei britanice a aratat insa ca astfel de sisteme se dovedesc adesea fragile in fata ritmului dezvoltarii si trebuie protejate pentru ca, in opinia sa, reprezinta o solutie la criza economica si de mediu actuala. "Din nefericire, presiunile dezvoltarii submineaza adesea integritatea ecologica a unei zone si a fragilei sale economii. Prin urmare, este imperativ necesar ca sistemele de productie de mici dimensiuni sa fie pretuite si protejate pentru ca ele constituie, de fapt, un raspuns practic la criza economica si de mediu globala pe care o are de infruntat lumea azi. Ar fi o tragedie de proportii inimaginabile ca un asemenea sistem unic, impreuna cu biodiversitatea sa - paduri, locuri, traditiile culturale sau populare -, sa se piarda tocmai in momentul in care lumea incepe sa-si dea seama ce importante si valoroase sunt ecosistmele sale pentru umanitate", a spus Printul Charles.

 

"Simpla transformare a hambarului traditional al unei case va permite acum producatorilor locali sa-si vanda produsele pe scara mai larga, indeplinind, totodata, conditiile de igiena si securitate alimentara stabilite de Uniunea Europeana", a aratat Charles.

 

Acesta a mai afirmat ca infiintarea unor mici retele de distributie a alimentelor traditionale ecologice pe o piata globala care inregistreaza un mare deficit in acest sens poate fi numita o "globalizare de jos in sus".

 

Printul Charles a evocat cu placere faptul ca si anul trecut a avut ocazia sa deguste la Saschiz produsele traditionale transilvanene si nu a ezitat nici de data aceasta sa incerce din nou branza de oaie, dar mai ales mierea poliflora si de padure sau gemurile de coacaze, rabarbar si macese.

 

Charles nu a plecat cu mana goala de la Saschiz, cumparand de la localnici cateva tesaturi si un covor de lana.

 


Cautare