Deschiderea Bisericii Ortodoxe Romane pentru agricultura ecologica

Bisericii Ortodoxe Române si-a propus o schimbare radicala certificand ecologic patrimoniul funciar a celor 500 de manastiri, prin vointa actualului patriarh Daniel.

Alaturi de obiectivul de certificare ecologica sunt vizate actiuni de formare profesionala in sectorul ecologic, in parteneriat cu Fundatia „Pierre Rabhi” din Franta. Modelu model socioeconomic-educatţional, propus a fost preluat de la Manastirea Solan, condusa de maica stareta Hypandia. Aceasta este o manastire ortodoxa din sudul Frantei, care produce vinuri si dulceturi de fructe de padure ecologice.

Prin randuiala lui Dumnezeu, obstea de maici de la Solan a intrat in posesia a 60 de hectare. Nevoind a practica o agricultura conventionala bazata pe pesticide si ingrasaminte chimice si avand respect fata de sanatatea trupului omenesc, maicile au dezvoltat o agricultura ecologica, neurmarind profitul, ori exploatarea la limita a resurselor pamantului, ci viata cea masurata. In anul 1992, cand opt maici s-au stabilit in ferma de la Solan, avand intentia de a intemeia o manastire ortodoxa, ele nu aveau nici cea mai mica idee despre agricultura, despre vinuri si legume. Primind in grija terenul respectiv, maicile au facut multe eforturi spre a da din nou viata acestor dealuri. Astfel, cu ajutorul lui Dumnezeu, astazi, Manastirea Solan produce unele dintre cele mai bune vinuri din regiune, cat si multe alte produce ecologice.

Primele manastiri cu agricultura ecologica din Romania aflate in faza pilot sunt Manastirea Pasarea, de langa Bucuresti, si Manastirea Nera din judetul Caras Severin, unde rolul jucat de Parintele Teofan a fost esential in pozitionarea bisericii ca jucator pe piata produselor medicinale ecologice.

Laboratorul Sfintii Doctori fara de arginti al Manastirii Nera a aparut in anul 2009, din dorinta maicuţelor de a aduce mai aproape de oameni darurile tamăduitoare sadite de Dumnezeu in plante. Produsele sunt preparate manual, dupa retete proprii, cu radacini in vechile leacuri traditionale si manastiresti. Procesele de preparare urmaresc pastrarea proprietatilor naturale ale plantelor folosite ca ingrediente.Toate produsele Manastirii Nera apar sub marca Nera Plant.

La Manastirea Barnova exista o ferma de capre si o pajiste aflata in conversie ecologica, iar parintele staret Paisie Furdui are studii universitare pe zootehnie si pasiune pentru branza frantuzeasca. Parintele a fost in Franta unde s-a specializat pe metoda de obtinere a branzeturilor.

Implementarea reuşită a acestor proiecte ar da sanse reale Bisericii Ortodoxe Romane de integrare a altor functii pe langa functiile clasice ale bisericii.

 

 


Cautare