Un grup de comercianti de produse ecologice din Germani au vizitat Sri Lanka, unde micii fermieri cultiva ananas, mango, papaya, nuci de cocos si alte fructe tropicale in ferme gestionate organic.
Exista facilitati locale de prelucrare si usucare a fructelor, care i-au impresionat pe comerciantii de la grupul Egesun, fondat de catre un spirit vizionar si nelinistit numit Orhan Yilmaz. Cu mult timp in urma, el si-a dat seama ca utilizarea materiilor prime, provenite prin propriile proiecte, implica cu siguranta costuri ridicate si mult efort, dar pe termen lung este o abordare care dovedeste utilitatea - atat pentru micii fermieri cat si pentru calitatea produselor ecologice comercializate catre clienti. In Sri Lanka, un grup de comercianti organici au putut sa vada cu ochii lor cum sunt organizate activitatile de recoltare si procesare.
Filiala Egesun din Sri Lanka a investit aproximativ trei milioane de euro, oferind locuri de munca la 90 de persoane si un venit destul de bun sutelor de familii de fermieri, prin cultivarea de nuci de cocos organice si fructe tropicale - in principal ananas, papaya si mango. In fabrica din Kurunegale, la nord de capitala Colombo, exista, alaturi de locuri de munca de sortare manuala si prelucrarea fructelor si locuri de munca calificate in laboratoare si administratie.
Soiul de ananas cultivat in Sri Lanka, este unul deosebit de delicios si se numeste Mauritius (soi vechi si extrem de robust). El este ideal pentru uscare si pentru conserve datorita gustului sau aromatic. Mauritius, este un fruct destul de mic (1 kg), cultivat in culturi amestecate cu cocotieri si alti copaci inalti (caju, papaya si mango).