Pastura (painea albinelor) este un produs natural cu o valoare terapeutica si antibiotica de trei ori mai mare decat cea a polenului. Continutul sau bogat in seleniu ajuta la detoxifierea organismului si stimuleaza imunitatea.
Putina lume stie ca, de fapt, pastura este polenul recoltat de albine, apoi fermentat de acestea in conditiile naturale oferite de stup. Painea albinelor este asimilata usor si are in compozitie: lipide (1-6 %), carbohidraţi (glucide-35%), carotenoizi (provitamina A- 200-875 mg/kg), vitamina E (1,7 g/kg), vitamina C (60-200 mg la 100 g produs), enzime şi aminoacizi. Datorita aciditatii sale ridicate, acest produs apicol se asimileaza cu uşurinţă în organism. Pastura pura este o sursa importanta de seleniu, un mineral esential pentru sanatatea organismului, cu actiune puternic antioxidanta. Specialistii apreciaza ca antioxidantii precum seleniul neutralizeaza radicalii liberi si au puterea sa reduca si chiar sa previna, in buna masura, efectele lor negative. Datorita acestui atu, pastura contribuie la detoxifierea organismului si la buna functionare a sistemului imunitar. Rezultate de exceptie s-au constatat in hepatitele acute si cronice, la fel si in cirozele uscate si umede, deoarece pastura se numara printre putinele remedii care refac celula hepatica. Doza uzuala recomandata este de 10-20 g pe zi (in doza unica) sau in doua reprize, administrate cu 30-45 de minute dupa masa, pentru a evita disconfortul gastric. Dupa zece zile de cura, doza zilnica trebuie sa creasca treptat pana la 30 g pe zi, iar gramajul se imparte in trei prize de cate 10 g fiecare. Pauzele intre doze trebuie sa fie de doua ore.