Cascavalul „bio” - Usasau de Tinca, judetul Bihor


Daniela Demian, din Husasau de Tinca, participa la targurile traditionale si ecologice din tara cu trei tipuri de cascaval de capra si oaie.

 

De asemena produce branza maturata de capra si oaie si telemea de vaca. „Sunt produse organice, cu certificat. Avem o pasune bio, iar furajele cu care hranim caprele si oile sunt ecologice“, a spus Daniela Demian.

 

Familia Damian detine peste 2500 de oi si cateva sute de capre. La ferma au amenajat o camera de procesare a laptelui, cu crinta din inox si toate recipientele pentru depozitarea si manipularea materiei. Alaturat au amplasat camera de maturare a cascavalului, unde temperatura nu depaseste 8 grade C, iar in acelasi corp de cladire au amenajat depozitul, cu o capacitate totala de 10 tone.

Mulgem cam 300 litri lapte de capra pe zi si 250 litri de la oaie. In medie, procesam intre 500 si 800 litri de lapte si obtinem aproape 100 kg de cascaval pe zi”, spune Anca Demian. Consumul specific de lapte pentru un kilogram de cascaval maturat este de 6 litri de lapte de oaie, iar la capra merge spre 9,5 litri.


 

La Husasau de Tinca se produc trei tipuri de cascaval, doua in mod curent si al treilea lunar, unul de capra si doua de oaie, afumate si neafumate. Ceea ce le diferentiaza este timpul de maturare si modul de procesare.

 

Cu ingrediente autohtone: lapte, putina sare si cheag, insa fara conservanti, coloranti si alti aditivi alimentari, familia Demian produce branzeturi dupa retete italiene. „Colaboram cu un tehnolog italian, care ne-a ajutat si ne-a invatat sa facem branzeturile respective. In linii mari, secretul unui cascaval consta in maturare. Trebuie sa ai rabdare, cel putin 60 zile, sa se matureze la o anumita temperatura si umiditate”, explica Anca Demian.

 

Pretul cascavalului a fost stabilit la 35 lei/kg, calculat si in functie de ceea ce se vinde pe piata. „Daca acelasi tip de produs importat din Italia se vinde cu 80-120 lei, eu nu-l pot da cu 20 lei, in timp ce telemeau proaspata costa 13-14 lei/kg”, explică sotii Demian.

 

Pe viitor, familia Demian s-a gandit sa scoata pe piata cascavalul sub denumirile de Bujac (dupa numele strazii) si Husasau. Acum, promovarea se face in paralel cu valorificarea produselor in targurile si expozitiile de profil din Romania.

 

Date de contact: DEMIAN MIHAI DAN,

HUSASAU DE TINCA, jud. BIHOR

Strada Principala, Nr.1 A,

Judetul Bihor

Cod postal: 417290

Telefon 0259 393 156; 0723 448 201;

 

Sursa: www.revista-ferma.ro

 


Cautare