De la agricultura conventionala la cea ecologica

Criza de incredere in agricultura conventionala este alimentata de cazuri grave de intoxicare cu dioxina, boala ''vacii nebune'', etc. 

Fenomenele naturale, economice si sociale mentionate se regasesc si in imaginea de mai sus, preluata din lucrarea lui Willem Hoogendijk „The New Revolution'', din care reiese ca societatea actuala este interesata numai de profit si ca sub „biciul'' banilor productia, inclusiv agricola, nu tine cont de nimic si distruge, direct si indirect, aproape tot ce-i sta in cale, in primul rand flora, fauna si terenurile agricole. Realitatile nostre de astazi sunt: depopularea satelor; abandonarea terenurilor agricole; recesiunea financiara si simptomele sale: inflatia si somajul.

Conceptul de agricultura ecologica este prezentat, destul de sugestiv in imaginea preluata din aceeasi sursa, care ne sugereaza un ritm mai incet, dar sigur, de crestere a productiei si alt mod de asezare si rol al componentelor structurale, fraiele productiei in mana producatorilor, o societate umana, in egala masura, responsabila si vigilenta la mentinerea curata a mediului inconjurator si la siguranta alimentara si calitatea alimentelor si o sustinere financiara complexa si completa. Perspectivele viitoare sunt sistemele de agricultura ecologica, singurele in stare sa transforme supraproductia in superproductie si productia de supravietuire (subzistenta) in productie de supervietuire.

Ion TONCEA, Enuta SIMION, Georgeta IONITA NITU, Daniela ALEXANDRESCU, Vladimir Adrian TONCEA -

MANUAL DE AGRICULTURA ECOLOGICA

 

 


Cautare