12 milioane de hectare sunt desertificate anual

Actiunile omului transforma anual in desert 12 milioane de hectare de teren agricol, un calcul care se face de la inceputul anilor 1980.

Se presupune ca, de la acea dată, planeta a pierdut în ritm anual 1% din terenurile sale fertile, a declarat secretarul executiv al Conventiei ONU de Lupta impotriva Desertificarii (UNCCD), Luc Gnacadja, intr-un interviu publicat EFE. Gnacadja a subliniat ca degradarea pamanturilor este “principala provocare de mediu a erei noastre” si “principala amenintare la bunastarea globala”. 

Secretarul executiv al UNCCD, aflat in vizita la Madrid, a sustinut ca desertificarea este principala cauza a faptului ca peste un miliard de oameni la nivel mondial traiesc in saracie, deoarece nu pot cultiva pamant si nu au acces la apa. Acest “miliard de oameni uitati” locuiesc in majoritate in zonele cele mai sarace din Africa si Asia. Evidentele m-au convins ca a combate degradarea terenurilor este sinonim cu a lupta impotriva saraciei si a insecuritatii alimentare si cu promovarea cresterii economice”, spune secretarul executiv al UNCCD.

 

 


Cautare