Anul 2007, data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, marcheaza o epoca noua in economia agricola si de dezvoltare rurala a tarii noastre.

 

In acest context, Romania trebuie sa isi adapteze rapid economia agricola si de dezvoltare rurala pentru a se putea integra in piata interna a Uniunii Europene si a adopta in totalitate Politica Agricola Comuna (PAC).

 

Aderarea la UE este, probabil, cel mai puternic factor de presiune pentru reforma rapida a agriculturii si economiei rurale romanesti, data fiind necesitatea integrarii cu succes in economia rurala europeana.

 

Modelul european de agricultura se bazeaza pe un sector competitiv, orientat spre piata, indeplinind, totodata, si alte functii publice, cum ar fi protejarea mediului inconjurator, oferirea unor asezari rezidentiale mai convenabile pentru populatia din spatiul rural, precum si integrarea agriculturii cu mediul inconjurator si cu silvicultura. Politica Agricola Comuna isi deplaseaza accentul de la subventiile directe acordate agriculturii (pilonul I al PAC) spre dezvoltarea integrata a economiei rurale si spre protejarea mediului inconjurator (pilonul II al PAC).

 

Agricultura ecologica este acel tip de agricultura care se bazeaza pe minimalizarea folosirii de materiale externe, prin interzicerea utilizarii substantelor chimice de sinteza, ca fertilizanti si amelioratori ai solului, pesticide, ingrediente pentru prepararea furajelor, ingrediente si auxiliari pentru prepararea alimentelor.

 

Organismele modificate genetic si derivatele lor sunt interzise in agricultura ecologica.

 

Agricultura ecologica evita folosirea pesticidelor, erbicidelor, fertilizatorilor sintetici si a practicilor de manipulare genetica. In ceea ce priveste cresterea animalelor, se evita folosirea profilactica a antibioticelor si a hormonilor de crestere, si se pune accentul pe bunastarea animalelor si pe asigurarea unei hrane cu produse naturale.

 

Agricultura ecologica se bazeaza pe respectarea unor reguli si principii de productie stricte, reglementate prin legislatia din domeniu. Toate stadiile procesului de productie, inclusiv depozitarea, procesarea, ambalarea si etichetarea produselor sunt controlate de un organism de inspectie si certificare, infiintat in acest scop.

 

Reglementarea Consiliului European 2092/1991, in varianta consolidata, echivaleaza termenul de agricultura organica folosit in limba engleza cu cel de agricultura ecologica (folosit de exemplu in spaniola sau suedeza) si cu cel de agricultura biologica (folosit de exemplu in franceza sau italiana).

 

Produsele ecologice sunt produsele care provin din agricultura ecologica si care respecta regulile si principiile agriculturii ecologice, fiind insotite de certificatul de produs ecologic, eliberat de un organism de inspectie si certificare. Un produs ecologic se identifica intr-un magazin dupa eticheta care trebuie sa contina, in mod obligatoriu, referirea la modul de productie ecologica, precum si numele si codul organismului de inspectie si certificare.

 

Sigla "ae" este proprietatea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale – (autoritate responsabila pentru sectorul de agricultura ecologica) - si are rolul de a identifica produsele agricole si alimentare certificate ca fiind ecologice de catre un organism de inspectie si certificare acreditat de M.A.P.D.R, in conformitate cu legislatia nationala.

 

Sigla "ae" se aplica, dupa caz, pe produs, pe etichetele si ambalajele produselor agro-alimentare ecologice, obtinute in Romania sau importate. Pentru promovarea conceptului de agricultura ecologica, persoanele fizice sau juridice inscriu sigla "ae" pe suporturile de comunicare si informare, in legatura directa cu agricultura ecologica sau cu produsele agro - alimentare ecologice.

 

Dreptul de utilizare a siglei "ae" pe produse, pe etichetele si ambalajele produselor agroalimentare ecologice il au producatorii, procesatorii si importatorii inregistrati la M.A.P.D.R. si care sunt supusi controlului unui organism de inspectie si certificare acreditat de catre M.A.P.D.R.

 

Utilizarea obligatorie a siglei "ae" permite operatorilor care respecta regulile de utilizare sa-si identifice produsele intr-o maniera specifica: sigla orienteaza consumatorii si faciliteaza alegerea produselor ecologice, printr-o identificare vizuala rapida.

 

Produsele agriculturii ecologice sunt, in general, mai scumpe decat produsele conventionale, pentru ca exista o serie de costuri tehnologice si de indeplinire a standardelor, care nu pot fi compensate prin aplicarea principiilor economiei de piata. De aceea, exista o serie de mecanisme financiare prin care U.E. vine in sprijinul producatorilor agricoli care indeplinesc standardele comunitare de agricultura ecologica.

 

Aceste mecanisme financiare pot reprezenta atat plati directe, cat si sprijinirea procesului investitional, ajutoare pentru formare si pregatire profesionala, plati compensatorii.