24.01.2018. Sectorul agroalimentar este al doilea sector economic ca marime din UE, cu un numar de 48 de milioane de angajati si cu o contributie anuala de 750 de miliarde de euro la economia UE.

Principiile de baza ale politicii alimentare a UE sunt definite in legislatia generala in domeniul alimentar, adoptata in 2002. Obiectivul sau principal este sa faciliteze comertul cu produse alimentare intre tarile UE, garantand, in acelasi timp, respectarea de catre toate statele membre a acelorasi standarde ridicate in materie de protectie a consumatorilor. In ultimii zece ani, politica UE privind eradicarea bolilor la animale a contribuit la reducerea numarului de cazuri de ESB (encefalopatie spongiforma bovina) de la 2 124 la 18 cazuri pe an. Iar in urma introducerii de catre UE a programelor de control al salmonelei la efectivele de pasari, numarul cazurilor umane de imbolnaviri cauzate de Salmonella enteritidis a scazut cu 60 % in perioada 2007-2011.

Legislatia UE in domeniul alimentar se bazeaza pe urmatoarele principii comune: protectia sanatatii publice, a sanatatii plantelor si a sanatatii si a bunastarii animalelor; analiza riscurilor si consultanta stiintifica independenta; precautia; posibilitatea de a asigura trasabilitatea produselor, pana la originea acestora; furnizarea de informatii transparente, clare si lipsite de ambiguitate cu privire la alimente si furaje; definirea clara a responsabilitatilor tuturor actorilor din cadrul lantului agroalimentar, care au datoria de a scoate pe piata alimente sigure; efectuarea de controale stricte si verificari periodice; educatie si formare.