In data de 2 noiembrie 2013, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Achim Irimescu, a participat la seminarul intitulat „Produsul Traditional Romanesc in contextul schemelor de calitate europene D.O.P., I.G.P., S.T.G.”, desfasurat in sala Brancusi a Complexului Expozitional ROMEXPO – Bucuresti, eveniment integrat Targului INDAGRA 2013.

La seminar au participat Viorel Morarescu – Director General al Directiei Generale de Industrie Alimentara, Ionut-Catalin Nica – sef serviciu Politici de Calitate din cadrul MADR, cercetatori, reprezentanti ai organismelor de certificare, producatorii de produse traditionale, asociatii de producatori, specialisti din cadrul directiilor judetene pentru agricultura, reprezentanti mass-media, etc.

In cadrul seminarului s-au dezbatut subiecte care definesc cadrul legislativ al produsului traditional romanesc „Era necesar ca Ordinul nr. 690 din 28 septembrie 2004 pentru aprobarea Normei privind conditiile si criteriile pentru atestarea produselor traditionale sa fie modificat si actualizat. Noul ordin ce se afla acum la Monitorul Oficial, o colaborare intre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor aduce prevederi care sa permita controlul si verificarea modului de producere a produselor care au fost inregistrate in Registrul produselor traditionale dupa verificarea initiala, ceea ce vechiul ordin nu prevedea. Actul normativ are prevederi care sa permita continuarea dezvoltarii acestui segment de nisa pe baza unor prevederi legale bine definite, cum ar fi cantitatile pentru fiecare categorie de produs exprimata ca medie anuala, marcarea cu un logo a “produsului traditional romanesc”, alaturi de sintagma Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Timp de noua luni cei ce sunt atestati pot solicita reatestarea si primirea logo-ului. Un logo care va da credibilitate pe piata, simbolizand un produs de calitate, autentic fara aditivi”, a precizat Achim Irimescu.

Oficialii Ministerului au raspuns interventiilor producatorilor, aratand ca exista deschidere pentru colaborare iar participantii au interactionat pe marginea subiectului conferintei, precizand toti pasii necesari transmiterii si inregistrarii unui produs romanesc pe piata comunitara.

De asemenea, Bibiana Stanciulov a impartasit celor prezenti din experienta sa, intrucat din aprilie 2011, „Magiunul de prune de Topoloveni” ne reprezinta ca primul produs romanesc in Uniunea Europeana, ca indicatie geografica protejata (I.G.P.).

Avem inca doua produse, pe langa „Magiunul de prune Topoloveni” si „Carnatii de Plescoi”, care au depus documentatia la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru Denumire de origine protejata (D.O.P.), respectiv, Novacul afumat din Tara Barsei si Telemeaua de Ibanesti. Speram ca pana la editia INDAGRA 2014 tot mai multe produse sa le urmeze exemplul, pentru ca produsele romanesti traditionale sunt de o foarte buna calitate”, a subliniat secretarul de stat Achim Irimescu.

MADR