Romania va trebui sa intre in randul tarilor de frunte ale Uniunii Europene, ca numar de produse traditionale atestate.

Dar acest lucru nu se poate face daca nu intram in randul primelor 3-4 state europene, printre care se numara Italia, Franta si Spania ca numar de produse aprobate cu statutul de denumire de origine protejata (DOP), indicatie geografica protejata (IGP) si de specialitate traditionala garantata (STG).

Imbunatatirea produselor alimentare reprezinta patrimoniului nostru romanesc. Arta, cultura si mediu natural, ofera un mare potential pentru dezvoltarea economica a intregii tari.

Prin protejarea denumirilor de origine se pot incuraja productia agricola si producatorii. Protejarea denumirilor produselor impotriva abuzurilor si a imitatiilor, in timp, ii va ajuta pe consumatori sa recunoasca si sa aleaga produse alimentare de calitate.

Inca suntem departe de ceea ce trebuie facut. A exista Oficiul National de Produse Traditionale si Ecologice din Romania care a fost desfiintat pe considerente mai mult politice decat economice. Daca politicul vrea sa se faca ceva, se face iar daca nu vrea nu se face. Producatorii romanii pe produse ecologice si traditionale au fost invatati, astfel, sa se ploconeasca “politic”, pentru asi valorifica produsele de traditie. Suntem europeni numai daca vor “unii”, altfel nu. Ne laudam cu produsele taranesti dar ii dispretuim pe tarani. Si nu e corect si nici cinstit sa fie asa.